Júliustól számítógép választ felszámolót

2010.04.21. 07:40
A csődtörvény tavalyi módosítása tette kötelezővé azt, hogy ez év közepétől a felszámolókat a bíróság elektronikusan, véletlenszerű kiválasztással jelölje ki - a részletszabályokat tartalmazó rendelet tervezete megtalálható az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján.

A használt programot az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak kell jóváhagynia. A program által kezelt adatbázisba valamennyi, a névjegyzékben szereplő felszámolót fel kell venni.

A véletlenszerű kiválasztás prioritásokat tartalmaz. Ilyen például az, hogy a felszámolás alá került céghez földrajzilag közel legyen a felszámoló székhelye. Ezzel a költségeket lehet csökkenteni.

Így a felszámolók megyei, illetve fővárosi listákra kerülnek, de emellett két kiegészítő lista is lesz. Az egyikbe az ítélőtáblák illetékességi területe szerint sorolják be a felszámolókat, például három megye felszámolói kerülnek erre a listára. A második kiegészítő listára pedig az ítélőtábla illetékességi területén székhellyel rendelkező felszámolói fióktelepek kerülnek.

A listákon szereplő felszámolók szorzószámot kapnak, és a magasabb szorzószámú felszámoló cég nagyobb valószínűséggel kerül kiválasztásra. Például ha a megyében van megfelelő felszámoló, akkor ő előnyt élvez az ugyan azon ítélőtábla alá tartozó, de másik megyében honos felszámolóval szemben. Legkisebb valószínűséggel a fióktelepek közül választ a program.

Ha van olyan felszámoló, amelynek a leterhelés az átlagos háromszorosát meghaladja, akkor azt csak minden hónap 10. napjáig veszi figyelembe a program. Egyébként a gép által "kisorsolt" felszámoló nem utasíthatja vissza a feladatot azzal az indokkal, hogy nincs rá kapacitása, ilyenkor bővíteni kell a cégét.

A csődbíró szűk körben továbbra is maga jelölheti ki a felszámolót. Ilyen eset például az, ha a felszámolás alá eső cég valamilyen jellegzetessége miatt speciális szakértelemre van szüksége a felszámolónak, és ilyennel csak kevesen rendelkeznek.