Moszkvának továbbra is kell a Mol

2010.04.21. 07:30
Az orosz hatóságok továbbra is támogatják a Szurgutnyeftyegazt (Surgutneftegas) a Mol-ügyben - jelentette ki újságíróknak kedden Moszkvában Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter.A

"Eddig is támogattuk és továbbra is támogatni fogjuk a (Szurgutnyeftyegaz) céget jogainak biztosításában. Úgy gondoljuk, hogy az ügylet átlátható volt és megfelelt minden európai szabálynak" - jelentette ki a miniszter. Úgy nyilatkozott, hogy a magyar hatóságok nem szolgáltattak Oroszországnak semmilyen olyan dokumentumot, amely alátámasztották volna az üzlet törvénytelen voltát.

Smatko szerint az orosz energiaügyi minisztérium, miként a múltban, a jövőben is konzultálni fog az ügyben a magyar és az Európai Uniós vezetéssel. "Biztosak vagyunk benne, hogy a helyzet a megfelelő, normális módon fog majd megoldódni, senki sem érdekelt egy botrányban" - mondta a miniszter.

A Mol korábban bejelentette, ellenséges felvásárlásnak tekinti, hogy a Szurgutnyeftyegaz tavaly 1,4 milliárd euróért megvásárolta a magyar olajipari cég részvényeinek 21 százalékát. A magyar kormány ezzel egyidejűleg azt jelezte, hogy meg kívánja védelmezni a Mol függetlenségét - idézte fel az előzményeket az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.