Szállodaszövetség: vissza kell fizetni a befizetett előlegeket

2010.04.21. 15:07 Módosítva: 2010.04.21. 15:22
A Magyar Szállodaszövetség fontosnak tartja, hogy a turizmusipar szinte minden résztvevője számára tetemes károkat okozó vulkánkitörés következményeit az utazók, vendégek megelégedésére, kölcsönös kárenyhítéssel, összefogással mérsékeljék az iparág szereplői.

A Szállodaszövetség állásfoglalásában azt javasolja tagszállodáiknak, hogy fizessék vissza az előlegeket a vendégnek, illetve a szolgáltatás teljes összegét, azoknak, akik ezt már előre kiegyenlítették, és akik a légiközlekedés leállítása miatt nem tudták igénybe venni.

A Polgári Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy az előlegként befizetett összeg visszajár a megrendelőnek, amennyiben a szolgáltatást önhibáján kívül nem tudja igénybe venni, emlékeztet a Szállodaszövetség állásfoglalása.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) szerdán szintén a Polgári Törvénykönyvre hivatkozva azt közölte, hogy, ha az egyik fél sem felelős a teljesítés lehetetlenné válásáért, a szerződés megszűnik, annak teljesítését az utas nem követelheti. A szerződés megszűnése a jövőre hat ki és nem jár a szerződéskötés előtti helyzet visszaállításával. A feleknek a már teljesített szolgáltatásokat kölcsönösen el kell számolniuk.

A MUISZ szerint ez azt jelenti, hogy az utazásszervezőnek a befizetett részvételi díjat vissza kell fizetni az utas részére, de abból levonhatja az utazási szerződés alapján már megrendelt és kifizetett szolgáltatások igazolt költségeit.v

A Szállodaszövetség állásfoglalásában emlékeztet arra, hogy a fővárosban lévő 157 szálloda óvatos becslések szerint is napi 100 millió forint feletti forgalomkiesést szenved el az elmaradt érkezések és lemondások következtében; számos üzleti rendezvény, konferencia marad el, de a vidéki szállodákban is megérzik a bizonytalanná vált légi közlekedés következményeit.

A tavalyi roppant rossz üzleti év után a magyar szállodaipar márciusban-áprilisban kezdett talpra állni, de a lassú forgalomnövekedés a vulkáni hamu légtérbe kerülésével hamvába holt, fogalmaz a szakmai szervezet.

Az elmúlt napokban az izlandi vulkánkitörés miatt az európai országok légterének, illetve repülőtereinek nagy részét lezárták. Emiatt kaotikus állapotok alakultak ki a légiközlekedésben, a repülőtereken, ami a turizmust súlyosan érintette. Vendégek, utasok tízezrei nem tudtak hazautazni, illetve eljutni célállomásukra.