Olcsóbb lesz a lízing, mint a hitel

2010.04.23. 07:37
A idén március 1-én életbe lépett fogyasztási hiteleket szabályozó törvény hatására, hónapokon belül olcsóbbá válik a pénzügyi lízing, mint a hitel - mondta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára, aki ennek ellenére a június 11-én hatályba lépő hitelezési korlátozások miatt inkább visszaesést vár a piacon.

Bátrabban fognak lízing konstrukcióban finanszírozni a pénzintézetek, és az árakat is csökkentik, mivel a lizingnél kisebb a fogyasztók számára előírt kötelező fedezet aránya, mint a hitelek esetén - jelentette ki a főtitkár. A forintkölcsönöknél a kihelyezett hitel nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 75, euróhitel esetében 60, más devizahitel esetében pedig 45 százalékát. Pénzügyi lízing esetén ugyanakkor a hitel/fedezet arány legfeljebb 80, 65, illetve 50 százalék lehet. Ezek az előírások a gépjármű-hitelezésre, illetve lízingelésre is érvényesek. Lévai Gábor szerint, a szintén március 1-én bevezetett úgynevezett fogyasztói elállási jog, nem okoz a piacon lényegi változást.

A rendelkezés szerint a gépjárművásárló, a hitel, vagy lízingszerződés megkötésétől számított 14 napon belül ingyenesen elállhat a szerződéstől. A főtitkár úgy látja, ennek hatására a pénzintézetek inkább kivárnak majd a hitelek folyósításával. Kifejtette, a szerződésszám bővítésének lehetőségeit erősen korlátozza, az idén június 11-én bevezetésre kerülő hitelezhetőségi limit, amellyel meghatározzák majd a hitelfelvevők maximális havi törlesztési képességét.

Euróhitel, illetve lízing esetében a havi törlesztőrészlet a folyósításkor nem lehet magasabb a hitelezhetőségi limit 80 százalékánál, más devizahitel esetén 60 százalékánál, míg a forinthitel esetén ez az arány 100 százalékos. A devizaalapú lízing szegmensben a finanszírozási volumen visszaesésére, míg a forintalapú esetén legfeljebb a stagnálásra számít Lévai Gábor, a szigorítások bevezetése után.

Felhívta a figyelmet arra, hogy komoly adminisztrációs munkát jelent majd a finanszírozóknak a pénzügyi közvetítőkre vonatkozó szabályok átalakulása. Az új szabályozás a korábbi a és b típusú ügynöki tevékenység helyett a függő, és a független közvetítő fogalmát alkalmazza. Az új közvetítői kategóriák megszerzéséhez szükség lesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyének megszerzésére, amelyhez egyebek között hatósági vizsga letételére lesz szükség. Az új szakmai követelményeknek a közvetítők 2011. január 1.-jét követően kötelesek megfelelni. További szigorítást jelent majd a pénzügyi szektoron kívüli, lakás és gépjármű lízingkonstrukciókat kínáló cégek számára, hogy esetükben a szerződéskötést 50 millió forintnyi alaptőke követelményhez kötik - jelezte Lévai Gábor.