Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olcsóbb lesz a lízing, mint a hitel

2010.04.23. 07:37
A idén március 1-én életbe lépett fogyasztási hiteleket szabályozó törvény hatására, hónapokon belül olcsóbbá válik a pénzügyi lízing, mint a hitel - mondta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára, aki ennek ellenére a június 11-én hatályba lépő hitelezési korlátozások miatt inkább visszaesést vár a piacon.

Bátrabban fognak lízing konstrukcióban finanszírozni a pénzintézetek, és az árakat is csökkentik, mivel a lizingnél kisebb a fogyasztók számára előírt kötelező fedezet aránya, mint a hitelek esetén - jelentette ki a főtitkár. A forintkölcsönöknél a kihelyezett hitel nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 75, euróhitel esetében 60, más devizahitel esetében pedig 45 százalékát. Pénzügyi lízing esetén ugyanakkor a hitel/fedezet arány legfeljebb 80, 65, illetve 50 százalék lehet. Ezek az előírások a gépjármű-hitelezésre, illetve lízingelésre is érvényesek. Lévai Gábor szerint, a szintén március 1-én bevezetett úgynevezett fogyasztói elállási jog, nem okoz a piacon lényegi változást.

A rendelkezés szerint a gépjárművásárló, a hitel, vagy lízingszerződés megkötésétől számított 14 napon belül ingyenesen elállhat a szerződéstől. A főtitkár úgy látja, ennek hatására a pénzintézetek inkább kivárnak majd a hitelek folyósításával. Kifejtette, a szerződésszám bővítésének lehetőségeit erősen korlátozza, az idén június 11-én bevezetésre kerülő hitelezhetőségi limit, amellyel meghatározzák majd a hitelfelvevők maximális havi törlesztési képességét.

Euróhitel, illetve lízing esetében a havi törlesztőrészlet a folyósításkor nem lehet magasabb a hitelezhetőségi limit 80 százalékánál, más devizahitel esetén 60 százalékánál, míg a forinthitel esetén ez az arány 100 százalékos. A devizaalapú lízing szegmensben a finanszírozási volumen visszaesésére, míg a forintalapú esetén legfeljebb a stagnálásra számít Lévai Gábor, a szigorítások bevezetése után.

Felhívta a figyelmet arra, hogy komoly adminisztrációs munkát jelent majd a finanszírozóknak a pénzügyi közvetítőkre vonatkozó szabályok átalakulása. Az új szabályozás a korábbi a és b típusú ügynöki tevékenység helyett a függő, és a független közvetítő fogalmát alkalmazza. Az új közvetítői kategóriák megszerzéséhez szükség lesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyének megszerzésére, amelyhez egyebek között hatósági vizsga letételére lesz szükség. Az új szakmai követelményeknek a közvetítők 2011. január 1.-jét követően kötelesek megfelelni. További szigorítást jelent majd a pénzügyi szektoron kívüli, lakás és gépjármű lízingkonstrukciókat kínáló cégek számára, hogy esetükben a szerződéskötést 50 millió forintnyi alaptőke követelményhez kötik - jelezte Lévai Gábor.