Újabb történelmi mélyponton a kamat

2010.04.26. 14:03 Módosítva: 2010.04.26. 16:31
Holnaptól 5,25 százalék az irányadó kamat, mert az MNB negyed százalékpontot faragott az alapkamatból. Az évet kerek 5 százalékon búcsúztathatja a ráta, legalábbis erre számítanak elemzők.

Nem állt le a jegybank a kamatcsökkentési sorozatával. A monetáris tanács negyed százalékpontot vágott az irányadó rátából, így az alapkamat holnaptól 5,25 százalék. Tavaly július óta minden hónapban lejjebb vitte a kamatot az MNB.

Ilyen kicsi soha nem volt még az alapkamat Magyarországon. Sőt, a piaci várakozások szerint lesz még ennél is kisebb, ugyanis a legfrissebb elemzői felmérés szerint azt várja a többség, hogy lesz még lazítás idén, és 5 százalékon búcsúztatja az évet a ráta. Az azonban bizonytalan, hogy mikor lépi meg az ehhez szükséges újabb 25 bázispontos vágást az MNB.

A monetáris tanács ma úgy cselekedett, ahogyan várták tőle, ugyanis két múlt heti széles körű felmérés is azt mutatta, hogy negyed százalékponttal faraghatja le az irányadó kamatot a monetáris tanács. A jegybank többször is nyilvánvalóvá tette, hogy az enyhítési ciklust a pénzügyi stabilitási aggodalmak felerősödése esetén szakíthatja meg, ilyen azonban eddig nem történt: a forint az elmúlt pár hétben feltűnően stabil volt, az euróval szembeni árfolyam alig mozgott a 265 forintos centrum körül. Ehhez jön még, hogy a gyenge reálgazdasági aktivitás a kamatkondíciók enyhítését követeli meg, a gazdaságban pedig nincs inflációs nyomás, ez pedig csökentés a lehetőségét teremtette meg.

Meggyőző többséget kapott a negyed százalékpontos kamatvágási javaslat - közölte a döntés utáni sajtótájékoztatón Simor András jegybankelnök. Volt fél százalékpontos enyhítési alternatíva is.

Az MNB elsősorban a kamatpolitikával kezeli a monetáris kérdéseket, de korábban sem utasította el, zárta ki a devizapiaci eszközöket - így reagált a jegybankelnök az azt firtató kérdésre, hogy a forint erősödésének van-e az MNB szerint tolerálható határa, és mit tesz a jegybank a határ megközelítésekor. A forint erősödésének folytatódása a monetáris szigorítást jelentené, márpedig monetáris szigorítást nem indokol semmi - hiszen például a kamatvágással éppen monetáris enyhítést valósít meg a jegybank - jelezte Simor, de vonakodott attól, hogy egyértelművé tegye, hol van az a határ, amikor az MNB beavatkozik a forintpiacán, ha egyáltalán tesz ilyet.