Buszos kartellre gyanakszik a versenyhivatal

2010.04.27. 16:38
Kartellgyanúba keveredett a Volánbusz három alvállalkozója. A cégek székhelyén kedden tartott helyszíni szemlét a Gazdasági Versenyhivatal.

A GVH rendelkezésre álló adatok alapján alaposan feltehető, hogy az eljárás alá vont COLOR TOURS Idegenforgalmi és Szállítmányozó Kft., Kontakt-Busz Közlekedési Tanácsadó és Szolgáltató Kft., valamint a T & J Busz Projekt Kft. magasabb szolgáltatási ár reményében előzetesen megállapodtak a Volánbusz Zrt. által kiírt közbeszerzési eljárásokban követendő pályázói magatartásokról.

A versenyhivatal közleménye szerint a feltételezett megállapodások kiterjedtek az egyes közbeszerzések várható nyerteseiről szóló egyeztetésekre, valamint az egyes közbeszerzési pályázatokra benyújtandó pályázói árakra, illetve a pályázatok során követendő magatartásokra. A GVH szerint az eljárás alá vontak megsértették mind a magyar, mind a közösségi versenyszabályozás versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A Volánbusz az ezredfordulót követően kezdte el a vonalait alvállalkozóknak kiszervezni, ezek között voltak helyközi, távolsági, és nemzetközi járatok is. Egy ilyen kiszervezés keretében került a zsámbéki térség a Kontaktbusz Kft.-hez, Vác környéke a T&J buszprojekthez, a Color Tours Kft.-hez pedig a Jászság vonalcsoport.