Bedugulhat a szezonális foglalkoztatás

2010.04.29. 07:54

Az utóbbi hetek ellenőrzései is jelzik, az alkalmi munkavállalói (am) könyv megszüntetése nem segíti a foglalkoztatási gondok megoldását. A Napi által megkérdezett dunántúli munkaügyi felügyelőségek szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy a szabálytalan foglalkoztatás aránya nő. Ráadásul a szigorítás a munkakínálatra is negatív hatással van, a munkaügyi központok és a munkaerő-közvetítők a múlt évihez képest 10-15 százalékos keresletcsökkenésről számoltak be (egyes térségekben, például a Balatonnál, ez az arány 20 százaléknál is magasabb).

A Székesfehérváron és a Közép-Dunántúlon munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Rapido Kft. gazdasági vezetője, Kovács Mihály szerint az előző évhez képest is csaknem harmadával kevesebb alkalmi munkást keresnek partnereik, igaz, több olyan, például építőipari cég van, amely tavasztól őszig, határozott idejű szerződéssel, képzett dolgozókat venne fel.

A munkaügyi szakemberek többsége egyetért abban, hogy különösen a kkv-k nem vagy csak nehezen tudnak eleget tenni az április elejétől érvényes előírásoknak, főként a megnövekedett adminisztrációnak. A dél-dunántúli kamarák szerint ha nem lesz jogszabályi változás, idén a régióban a felére csökkenhet az alkalmi munkavállalók száma, így viszont tízezer térségbeli embernek tavasztól őszig sem lesz keresete. Kamarás Géza, a Balatonfüreden és Tihanyban több vegyesboltot és büfét üzemeltető vállalkozó úgy véli: miután sok vendég immár nyáron is csak egy-egy hosszú hétvégére érkezik, az egész ágazatot megroppanthatja az április elejétől élő szabályozás. Ha nem változik a helyzet, az idén csak azokat az egységeket működteti, amelyeknél van állandó személyzet. A Dél-Zalában zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó, s tavaly még több mint 150 embernek alkalmi munkát biztosító Nagy Tamás szerint a növekvő munkanélküliség miatt az am-könyvet a lehető legrosszabbkor szüntették meg.

Az új előírások azért is életszerűtlenek, mert egy az időjárásnak teljesen kitett ágazatban sokszor azt sem tudni, egy óra múlva milyen feladatokat lehet vagy kell elvégezni, ráadásul az itt alkalmazott emberek nagy része nem a megbízhatóságáról híres. Most a környékbeli gazdákkal egy olyan brigád felállításával próbálkoznak, amely alkalomszerűen bevethető; ehhez azonban közös cég létrehozására is szükség van.