Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kivonul a Ryanair Budapestről

2010.04.29. 17:42
Egy hónappal azután, hogy a Ryanair azzal fenyegetőzött, hogy kivonul Budapestről, ma bejelentették, hogy október végén megszüntetik mind a négy budapesti járatukat. A Budapest Airport azt nehezményezi, hogy a Ryanair a sajtón keresztül kommunikálja, milyen fejlesztéseket akar, nem a tárgyalásokon.

A Ryanair diszkont légitársaság ma bejelentette, hogy 2010. október 31. után kivonul Budapestről, miután a repülőtér menedzsmentje elutasította, hogy jelentősen csökkentse a repülőtéri költségeket. A bejelentéskor a Ryanair még azt is hozzátette, hogy amennyiben a Budapest Airport a díjait jelentősen csökkentené a Ryanair még 25 nemzetközi útvonalat és akár kétmillió új utast hozna Budapestre. Ez állításuk szerint kétezer új munkahelyet jelentene a nemzetgazdaságnak.

A Ryanair mind a négy budapesti járatát törölni fogja. A diszkont légitársaság egyben felkéri az új kormányt, hogy tegye szóvá a magas költségeket a Budapest Airportnál.

A légitársaság nem először fenyegetőzik azzal, hogy kivonul Budapestről, mert magasnak tartja a költségeket. Legutóbb pont egy hónapja jelentették be, hogy amennyiben nem változik a helyzet, akkor megszüntetik a budapesti járatokat.

A Ryanair 2007-ben jelent meg Ferihegyen (2006-tól Sármelléken) és jelenleg négy útvonalra repül a budapesti repülőtérről. A légitársaság több kisebb repülőteret is vizsgált Magyarországon, ugyanakkor technikailag sem a pécsi, sem a debreceni reptér nem alkalmas a Ryanair gépeinek, az egyetlen választási lehetőség Ferihegy maradt.

A fapados szektorban elég nagy a harc és a konkurensek nem szoktak piaci rést szabadon hagyni. WizzAir például a héten jelentette be, hogy húsz százalékkal növeli a kapacitást. a GermanWings új járatot indít – reagált az Indexnek Szilágyi Károly, a Budapest Airport kommunikációs vezetője. Ha a Ryanair valóban kivonul, akkor a versenytársak nagyon gyorsan betöltik az űrt, amit a négy járat megszűnése okozott.

Szilágyi Károly azt is hozzátette, hogy ha a Ryanair nem egy sajtótájékoztatón beszél arról, hogy hány új járatot akar indítani, hanem komoly kötelezettséget vállal erre, akkor megkaphatta volna a neki járó kedvezményeket. A Budapest Airport kedvezménystruktúrájának a lényege, hogy ha egy légitársaság például sűríti járatait, vagy több évre elkötelezi magát, az kedvezőbb díjakat kap.

A Ryanair mostani bejelentése ellenére a Ferihegy továbbra is nyitott marad, újra lehet kezdeni a tárgyalásokat. A fent említett egy hónappal ezelőtti bejelentés után is tárgyalóasztalhoz ültek a felek, hogy megpróbáljanak konkrét megállapodást kötni.