Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rossz szomszédság, görög átok

2010.05.01. 08:01
Tovább csökkentette a kamatot a jegybank, a leendő miniszterelnök nekiment a jegyban elnökének, rekordszinten a munkanélküliség, októberben kivonul a Ryanar. A héten megint a görögök voltak terítéken, spekulatív kategóriába sorolták a görög adósságbesorolást, 910 bázispontos CDS-felárral a világ legkockázatosabb országává váltak, felrobbant az állampapír-piac. Közben bejelentették, hogy az EU és az IMF három év alatt menti meg az országot.

Hétfőn megint vágott a kamaton a jegybank, ezúttal is 0,25 százalékot, vagyis az irányadó kamat 5,25 százalékos. A monetáris tanács tavaly július óta minden hónapban lejjebb vitte a kamatot, mely soha nem volt olyan kicsi, mint most.

A választások második fordulója utáni első sajtótájékoztatón Orbán Viktor leendő miniszterelnök nekiment a jegybank elnökének, Simor Andrásnak. Azt mondta, hogy "büszkék szeretnénk lenni arra az intézményre és a vezetőire is, nem az offshore-lovagok helye az". Simor András azonban kijelentette, hogy megbízatása végéig maradna a jegybank élén.

Tovább csökkent a foglalkoztatottság, és emelkedett a munkanélküliség. A munkanélküliségi ráta 11,8 százalékra ugrott, a rendszerváltozást követő sokk óta nem járt még ilyen magasan a mutató.

Mától drágább a négynapos matrica. A nyári turisztikai időszak kezdetével, május elsejétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1530 forintra emelkedik, a magasabb árak 2010. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjakat kell fizetni az e-matricákért.

Csütörtökön a Ryanair bejelentette, hogy 2010. október 31. után kivonul Budapestről, miután a repülőtér menedzsmentje elutasította, hogy jelentősen csökkentse a repülőtéri költségeket.

Persze egész héten megint a görögök voltak a középpontban. Agresszív mértékben, egyszerre több fokozattal a befektetői kategória alá, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvli" - szintre rontotta kedden az euróövezeti tag Görögország adósbesorolásait a Standard & Poor's.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  15. heti záró 16. heti záró
BUX 24469 24764
OTP 7050 7180
Mol 19895 20550
Richter 43200  42990
Magyar Telekom 800 720

Szerdán zuhanórepülésbe kezdett a görög tőzsde, az állampapír-piac felrobbant, Görögország világ legkockázatosabb országává vált, mert a CDS-felár 910 bázispont fölé ugrott (az addigi első Venezuela volt 840 bázisponttal). A görög hatóságok még délelőtt betiltották az ottani tőzsdén a shortolást. Közben az európai és nemzetközi intézmények vezetői nyugtatgatták a befektetőket. Az EU soros elnöke Tokióban jelentette be, hogy május 10-e környékén euróövezeti válságcsúcsot hívnak össze. Csütörtökön bejelentették, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap három évre szóló programot tervez Görögország megsegítésére. A görög kormány is megszorító intézkedéseket és közigazgatási reformot ígért.

A hét elején aztán Portugália csődjével is kezdtek riogatni. A portugál államcsőd elleni biztosítás díja (CDS-felár) újabb csúcsra emelkedett, a hétfői kereskedésben a 318 bázispontos, vagyis 3,18 százalékos szinten is járt, pénteken még 280 bázispont körül állt a mutató. A híreknek negatív hatása volt a európai és amerikai tőzsdékre, az euró is gyengült. A forint is erősen esésnek indult, a tőzsde is megreccsent.