no

Szennyezett élelmiszer van, volt, lesz

2010.05.02. 14:07
Az elmúlt hetekben többféle, szuper- és hipermarketekben is forgalmazott élelmiszerről derült ki, hogy olyan káros anyagokat tartalmaztak, amelyek vérmérgezést, agyhártyagyulladást vagy rákot okozhatnak. Szakértők szerint régebben sem volt kevesebb fertőzött, szennyezett élelmiszer, csak az elmúlt években szigorodtak az élelmiszer-biztonsági törvények, fejlődött a méréstechnika, és nőtt a fogyasztói tudatosság, így több eset kap nyilvánosságot. A számla- és szalámicsomagolás-gyűjtőkön kívül viszont másoknak nincs sok esélyük kártérítésre, ha fertőzött élelmiszerek fogyasztása miatt perelnének.

Az elmúlt hetekben több szennyezett élelmiszerrel sokkolták egyes élelmiszergyártók és -forgalmazók a fogyasztókat. A legyengült immunrendszerű embereknél akár agyhártyagyulladást vagy vérmérgezést is okozni képes lisztériával fertőzött Pick-termékek voltak a Reálban, hosszú távon rákot okozó növényvédőszerrel szennyezett bébiételeket találtak a Tesco polcain, elfogyasztottunk tizennégy tonna ciánvegyülettel szennyezett marokkói paprikát a piacokról a Mo-Ta Kft. jóvoltából, és mára már a polcokról lekerült antibiotikumos mézeket árultak a Sparban és a CBA üzleteiben, ezek az Alba-Méz Kft.-től és a Klenáncz Méhészetből kerültek a boltokba.

Drága dolog az élelmiszerellenőrzés

„Persze minden elképzelhető, de azért remélem, hogy nem ezen spórolnak az élelmiszeripari cégek. A minőségellenőrzésen ugyanis nem éri meg spórolni, mert ha kiderül, hogy a termék szennyezett, akkor sokkal nagyobb a visszahívás és a presztízsveszteség okozta bevételkiesés, mint az, amit azzal nyernek átmenetileg, ha kihagyják” – mondta egy neve elhallgatását kérő, multinacionális vállalatnál dolgozó élelmiszeripari mérnök arra a kérdésünkre, hogy azért van-e ennyi szennyezett élelmiszer mostanában, mert a cégek a minőségellenőrzésen spórolnak. „Inkább arról lehet szó, hogy több ilyen eset kerül nyilvánosságra, mint évekkel ezelőtt.”

„Tíz éve sem voltak biztonságosabbak az élelmiszerek, mint ma. Csak az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a méréstechnika, szigorúbb lett a szabályozás, és természetesen változott az élelmiszerekkel szembeni fogyasztói érzékenység is, ezért kapnak ezek az esetek nagyobb nyilvánosságot” – mondta Tömösközi Sándor, a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékének docense.

Ugyanakkor azonban az élelmiszerek ára és haszna olyan kicsi, hogy nagyon nehezen terhelhető drága analitikai eljárások gyakori alkalmazásának költségeivel. Ezért is szabályozzák törvényben a megelőzésre hangsúlyt helyező élelmiszerbiztonsági rendszerek működtetését, fejtette ki Tömösközi Sándor.

Így kerülnek szennyezések az élelmiszerekbe

Növényvédőszer úgy kerülhet a mezőgazdasági alapanyagokból készült feldolgozott élelmiszerekbe, hogy a gyártó a növények permetezése után nem várja ki az élelmezésügyi várakozási időt, ami alatt lebomlik az emberi szervezetre káros anyag a mezőgazdasági alapanyagban. Ez általában két-három hét, addig nem szabad a nyersanyagot feldolgozni.

Állatoknál is van egészségügyi várakozási idő. Ha például antibiotikummal kezelik őket, akkor a vágás előtt várni kell néhány hetet, hogy ezek az anyagok kiürüljenek az állat szervezetéből.

A mézekbe úgy kerülhet antibiotikum, hogy a méhész antibiotikumot ad a méheknek, vagy a méhészet mondjuk egy sertéstelep mellet van, ahol a sertések ivóvizébe antibiotikumot kevernek, és a méhek odajárnak inni.

Nem jó a túl szigorú szabályozás

Persze az sem ideális, ha túl szigorú a szabályozás, mert akkor nagyobb a mérési hiba lehetősége. Ha egy bizonyos növényvédőszerből vagy toxinból egy milliomod nagyságrendű a határérték, mondjuk, egy bébiételben, ahhoz nagyon komoly mintavételi módszert és elemzést kell alkalmazni, és így nagy lesz a statisztikai hiba lehetősége, mondta a BME docense.

„Mérési problémák, eltérő eredmények abból is fakadhatnak, hogy két labor más-más, eltérő érzékenységű mérési módszert alkalmaz.”

Eltérő mérési eredmények

A szlovák Novofruct cég által gyártott Ovko márkájú, a beszállító Import Trade Hungary Kft. állítása alapján kizárólag a Tesco áruházakban forgalmazott bébiételeknél is ez a helyzet. A Magyar Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vizsgálata szerint a kérdéses bébiételekben határérték feletti volt a kaptán hatóanyag, míg a gyártó által felkért, szlovák–osztrák konzorciumban működő pozsonyi labor vizsgálata szerint nem érte el a határértéket a bébiételeikben a növényvédőszer. (A gyártó egyébként több helyen is azt nyilatkozta, hogy az általa felkért vizsgálólabor Ausztriában van).

Nem mer perelni

Arra a kérdésre, hogy az ügyben most folyó vizsgálatban figyelembe veszik-e a gyártó által felkért labor ellenkező eredményét, Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény- és talajvédelmi igazgatója azt nyilatkozta, hogy mivel a pozsonyi labor a mintát biztosan nem azokból a bébiételekből vette, amik a Tesco polcain kint voltak, illetve nem az ilyen esetekben szokásos módon jártak el, vagyis nem az ellenmintát vizsgáltatták be, a magyar hatóság a külföldi labor vizsgálatát nem tudja figyelembe venni.

A szlovák gyártó egyébként éppen az eltérő vizsgálati eredmény miatta akarta beperelni a magyar hatóságot hitelrontásért, de a sajtónak tett nyilatkozata ellenére ezt a mai napig sem tette meg, mondta Tóthné Lippai Edit.

Uniós riasztás

A gyártó ellen az MGSZH sem indíthat semmilyen eljárást, hiszen az az illetékes szlovák hatóságok feladata. Az MGSZH a beszállító Import Trade Hungary Kft.-re és a bébiétel forgalmazójára, a Tescóra fog több milliós bírságot kiszabni. A Tesco a hatóság hivatalos értesítése után azonnal levette a terméket a polcairól. Ezenkívül a hatóság még a vizsgálat kezdetén riasztotta minden uniós tagállam illetékes hatóságát, így a szlovákokat is, lépniük nekik kell a gyártó ügyében.

Az ügy lezárása egyébként még körülbelül két hetet vesz igénybe, mert folyik a bizonyítékok gyűjtése, mondta Tóthné Lippai Edit. Arról, hogy összesen mekkora tételt forgalmaztak a kérdéses bébiételből, azt a hatóságnak sem mondta meg a Tesco, de az almás bébiételek tavaly november óta voltak a polcain.

Antibiotikumos méz

A Magyar Nemzet információi alapján az Alba Méz Kft. és a Klenáncz Méhészet által termelt mézeket jelenleg is vizsgálja az MGSZH. A mézekben egyébként a lap által megbízott németországi labor vizsgálata nitrofuránt és szulfonamidot talált. Oravecz Márton szerint a legvalószínűbb, hogy néhány méhész folytatott helytelen gyakorlatot, és nem megfelelő állatgyógyászati szerekkel kezeltek méhcsaládokat. A szóban forgó mézeket forgalmazó Spar és CBA üzletláncok a Magyar Nemzet cikke nyomán azonnal levették a polcokról ezeket a mézeket, ezért a forgalmazók nem fognak bírságot kapni. Az, hogy a termelők mekkora bírságot kapnak, az függ a forgalmazott mennyiségtől, és hogy már voltak-e ezek a cégek büntetve.

Kenődési hiba

A lisztériával fertőzött, Reál áruházláncban forgalmazott saját márkás, de a Pick által gyártott szeletelt sonka és párizsi ügyében is még az okok pontos feltárása zajlik, mondta dr. Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Lapunknak korábban a Pick vezérigazgatója, Kovács László azt nyilatkozta, hogy a baktériumos fertőzést valószínűleg kenődési hiba okozhatta, vagyis a baktérium nem a helytelenül feldolgozott alapanyagból kerülhetett a szóban forgó termékekbe, hanem a gyártógép felületéről vagy emberi kézről.

Nem megfefelő hőkezelés

A főként állatokban, de takarmányban is előforduló liszteria baktérium a feldolgozott termékbe a kenődésen kívül még úgy kerülhet, hogy a feldolgozás során a nyers húst nem megfelelően hőkezelik, így nem pusztulnak el bennük a kórokozók.

Egy korszerű technológiával és minőségellenőrzési rendszerrel rendelkező cég meg tudja mondani, hogy egy fertőzés mekkora mennyiségű élelmiszert érint, illetve a gyártósor különböző pontjairól származó minták elemzésével azt is, hogy hol került a fertőzés a technológiába. A nyomon követést még a magyar 2008. évi 46-os, az élelmiszerláncolatról és hatósági felügyeletről szóló törvény 22. pontja is előírja a gyártóknak, mondta Oravecz Márton.

Még kaphat bírságot a Pick

„Bírság kiszabásáról nincs szó, hiszen a gyártó felelős vállalkozóként viselkedett, közleményt adott ki a fogyasztók tájékoztatása érdekében, szigorításokat vezetett be a gyártási folyamat, illetve a fertőtlenítések területén. Mindezek ellenére persze kiderülhet jogsértés, akkor természetesen bírságot szabunk ki” – mondta Oravecz Márton.

A forgalmazó Reállal szemben biztos nem lesz eljárás, hiszen az ő saját ellenőrzésükön derült fény a fertőzésre, és azonnal közölték is a fogyasztókkal, hogy mi a helyzet, és vissza is vonták a termékeket.

Nincs biztonság

Ugyanakkor bizonyos, élelmiszerbiztonsági szempontból kritikus szennyeződések elkerülés számos esetben nehéz. Ilyenek például a toxinok, azaz a természetes eredetű szennyeződések. Esős időszakban elszaporodnak a gabonaféléken a penészgombák, és lehetetlen leszedni őket a gabonáról. És mivel egy-egy gyártó számos termelőtől vásárolja a gabonát, nagyon körültekintő átvételi és vizsgálati rendszer kialakításával is csak minimalizálni lehet az előfordulás esélyét, nullára csökkenteni nem, mondta Tömösközi Sándor, utalva a fuzáriummal szennyezett gabonákból készült tésztafélékre. Ezek tavaly nyáron keltettek nagy felháborodást.

Csak a számla- és szalámicsomagolás-gyűjtőknek van esélyük kártérítésre

Ha valaki kártérítést szeretne követelni, mert fogyasztott egy olyan élelmiszerből, amiről kiderül, hogy az egészségre káros anyagokat tartalmaz, akkor bírósághoz fordulhat kártérítésért. A termék által a fogyasztónak okozott bármilyen kár miatti kártérítésről a termékfelelősségi törvény rendelkezik. A termékfelelősségi törvény alapján mindig a gyártó a felelős. A törvény azonban kimondja azt is, hogy ha nem állapítható meg a termék gyártója, a termék minden forgalmazóját gyártónak kell tekinteni mindaddig, amíg a forgalmazó meg nem nevezi a gyártót vagy azt a forgalmazót, amelyiktől a terméket beszerezte.

Rovarölőszeres paprika

Az elmúlt három hétben lefoglalt szennyezett tölteni való sárgapaprikák ügyéről Tóthné Lippai Edit elmondta, hogy a ciángyököt tartalmazó tan-fluvalinát nevű rovarlő hatóanyaggal szennyezett paprikákat a Mo-Ta Kft. hozta be az országba Marokkóból. A hatóanyag élettani hatásáról annyit lehet tudni, hogy rákkeltő hatása nincs bebizonyítva, hosszú távon a hormonháztartás működését befolyásolhatja károsan, és ugyanúgy, mint semmilyen más mesterséges méreganyaggal, ezzel sem szabad terhelni a szerveztet. A beszállító ellen eljárást indított a hatóság, több millió forintos bírságra számíthat. A Mo-Ta Kft. által két hete behozott tizenhat tonna szennyezett paprikából egyébként tizennégy tonnát elfogyasztottunk, a maradék két tonnát minőségi okok miatt maga a beszállító semmisítette meg (tehát nem az ellene indult vizsgálat miatt). Ezután a hatóság ellenőrzött még négy, szintén több tonnás szállítmányt, kettő szennyezett volt. Mivel ezek még raktáron voltak a beszállítónál, ezeket lefoglalta a hatóság.

A bíróságon azonban bizonyítaniuk kell, hogy valóban fogyasztottak az adott termékből, és hogy az őket ért bármilyen kár és a kérdéses termék fogyasztása között ok-okozati viszony van, mondta el Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője.

Vagyis ha nem gyűjtögetjük gyanakodva, nagyon előrelátóan és elővigyázatosan az adott élelmiszer megvásárlását bizonyító számlát vagy legalább a csomagolását, hogy hiszen manapság akármi kiderülhet egy élelmiszerről, akkor semmivel sem tudjuk bizonyítani a bíróságon, hogy valóban rendszeresen fogyasztottuk. Vagyis az esélyünk a kártérítésre  nulla.

Rovarölőszer nélkül kevesebben lennénk a Földön

Növényvédő- és rovarlőszereket viszont egyszerűen muszáj használni, akárcsak műtrágyát, mert ha ez nem lenne, akkor az emberiség nagy része éhen halna, akkora pusztítást végeznének a kártevők. Egyszerűen nem lenne mit enni. A kemikáliákra tehát azért van szükség, mert nagyon sok ember van a Földön, és másképpen nem lehet őket táplálni, mondja a neve elhallgatását kérő élelmiszeripari mérnök.

Sakkban tartják egymást az élelmiszerbiztonsággal

A jogszabályok előírják az élelmiszer forgalmazóknak és a gyártóknak, hogy kötelesek biztosítani, hogy a fogyasztókhoz egészséges és biztonságos élelmiszer kerüljön. Vagyis hogy milyen termékeket milyen gyakran vizsgálnak, az rájuk van bízva, a lényeg, hogy az előbb említett követelménynek megfeleljenek a termékeik, tehát legyen egy önellenőrzési rendszerük. A szakhatóságok pedig a gyártók és a forgalmazók önellenőrzési rendszerét ellenőrzik éves monitoringterv alapján, amit az unióval is egyeztetnek.

A monitoringterv nyilvános, az FVM, MGSZH honlapján is elérhető. Ebben a tervben benne van, hogy bizonyos élelmiszerekből, vagy növényekből mekkora mennyiséget kell ellenőrizni adott évben. „Persze olyan is van, hogy gyanú alapján ellenőrzünk, esetleg korábban valamilyen gyártó termékével már volt probléma, és ilyenkor nyomon követést szoktunk alkalmazni” – mondta Tóthné Lippai Edit. Kérdésünkre, hogy bejelentés alapján szoktak-e vizsgálódni, az igazgató elmondta, hogy természetesen olyan is előfordul.

Tömösközi Sándor szerint kis túlzással az élelmiszerbiztonság a konkurenciaharc eszközévé is válhat. A fertőzött, szennyezett élelmiszerekről szóló bejelentések egy része piaci szereplőktől érkezik. „Ez persze egyáltalán nem baj, az élelmiszerbiztonság fontos kérdés, jó, ha a piaci szereplők kontrollálják egymást ilyen téren is.”