Simor védekezik és békülni próbál

2010.05.02. 17:59 Módosítva: 2010.05.02. 18:44
Együttműködést ajánl az új kormánynak Simor András, aki közleményben védekezik az újra feléledő offshore-vádak ellen. Mint írja, kitöltené hátralevő három évét a jegybank élén.

Közleményben ajánlott együttműködést az új magyar kormánynak Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simort Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfői győzelmi sajtótájékoztatóján offshore-lovagnak nevezte, egyértelműen, személyében támadta. A Fidesz már 2009-ben is támadta Simort, nem titkolták, hogy fontolgatják elmozdítását.

A jegybankelnököt viszont nem könnyű elmozdítani - gyakorlatilag csak maga nyújthatja be lemondását. Az offshore-ügy újbóli felemlegetése nyomásgyakorlás a Fidesz részéről, de Simor közleményében jelezte, ki kívánja tölteni mandátuma hátralevő három évét. "A jegybank teszi a dolgát, és a szakmai munkát - melyhez a jegybank függetlenségét megőrizve, együttműködést ajánl a Magyar Köztársaság Kormányának - folytatja az elkövetkező három évben, ameddig mandátumom tart" - írja.

"A jegybank alkotmányos kötelezettsége együttműködni a kormánnyal" - mondta a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este Navracsics Tibor leendő közigazgatási miniszter, miniszterelnök-helyettes, aki szerint furcsán nézne ki, ha különböző célokat követne a jegybank és a kormány.

A közlemény maradék részében a vádak ellen védekezik. "Nyelvi lelemények nem fedhetik el az igazságot: nincs és nem volt "offshore" cégem amióta a Magyar Nemzeti Bankot vezetem" - írja. Nem alaptalanul. Cipruson ugyan kedvezőek az adóterhek, de uniós csatlakozása óta nem tekinthető offshore-nak. Simor András ráadásul jogszerűen, és mégcsak nem is jegybankelnök korában vitte ki a pénzét az országból. A cégben közleménye szerint "kinevezésemet megelőzően, külföldön képződött jövedelmemet fektettem be. A cég Magyarországról soha semmilyen átutalást, pénzt nem kapott, magyarországi ügyfelei nem voltak".

Ennek ellenére tavaly nyáron megígérte ciprusi cége felszámolását és megtakarításai hazautalását. "[Korábbi] külföldi cégtulajdonomat eladtam, az értékesített befektetésekből származó összegeket forintra váltottam és magyar befektetési alapokban helyeztem el. Az alapok működésére, befektetési politikájára befolyásom nincs. Portfoliójuk összetételéről, teljesítményéről utólag, negyedévente kapok beszámolót" - írja közleményében a jegybank elnöke.

"Az MNB célja és törvényben rögzített kötelessége a mindenkori kormány gazdaságpolitikájának monetáris politikai eszközökkel történő támogatása. Közös érdekünk az ország gazdasági stabilitásának megőrzése és a gazdasági növekedés elindítása. Ehhez tényeken alapuló párbeszédre és együttműködésre van szükség a mindenkori miniszterelnök és a jegybank vezetője között" - zárja közleményét Simor.

A kormány egyetlen, számba vehető lehetősége a jegybankelnök elmozdítására a törvénymódosítás, melyhez a többség adott. Az egyik ilyen forgatókönyv szerint a jegybank és a pénzügyi felügyelet esetleges összevonásával új intézmény jönne létre, melynek élére szabadon választhatna új vezetőt a kormány - de ez sem biztosan járható út. A jegybanki függetlenségről szóló európai egyezmények ugyanis lényegében felsorolásszerűen határozzák meg, milyen esetekben mozdítható el egy jegybank vezetője, az átszervezés pedig nincs ezek között, egy ilyen kísérletet korábban ezért már Olaszországban Berlusconi is elbukott.

A jegybank elnöke körüli bizonytalanság ugyan árt a piacnak, de ennek hatása csökkenthető, ha a kormány  elfogadható gazdasági programot, és egy, az esetleg a PSZÁF-al  összevont új intézmény élére alkalmas személyt mutat fel, az esetleges negatív hullámok hamar elülhetnek.