Vilmos
21 °C
32 °C

Orbán: Semmi értelme összevonni a PSZÁF-ot a jegybankkal

2010.05.03. 19:46
Orbán Viktor szerint jelenleg semmi értelme a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) összevonni a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB). A leendő miniszterelnök a TV2 Tények Este című műsorának adott interjúban megerősítette, július 1-jétől csökkentik az adókat.

Orbán Viktor a TV2-nek elmondta: az, hogy pontosan melyik adót és mennyivel csökkentik, attól függ, hogy mi lesz a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság jelentésében.

Arra a kérdésre, hogy az ekho és az eva marad-e, Orbán Viktor úgy válaszolt: "inkább ki szeretnénk terjeszteni". "Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy milyen adórendszert szeretnénk Magyarországon, akkor a válasz az az, hogy szeretnénk, ha az egyéni vállalkozók, egy bizonyos értékhatár és forgalom alatt dolgozó vállalkozók, azok a lehető legegyszerűbb és a legkönnyebb adózási rend szerint adózhatnának, akár átalányadózással is" - fejtette ki.

Sólyom sorsa nyitott kérdés

A Fidesz elnöke a köztársasági elnök jövőjével kapcsolatban elmondta: pártja képviselőcsoportja a június 28-án esedékes frakcióülésen fogalmazza meg a maga javaslatát. Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy Sólyom László jelenlegi államfő legyen újra a köztársasági elnök, úgy reagált: teljesen nyitott a kérdés.

A PSZÁF-fal és a jegybankkal összefüggésben Orbán Viktor kijelentette: "semmi értelme ebben a pillanatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét összevonni a jegybankkal. Most csak azért, hogy megoldjunk egy személyi kérdést? Most őszintén".

A hírműsorban ugyanakkor elhangzott, hogy Orbán Viktor Simor András jegybankelnökre utalva azt mondta: korábban olyan "üzleti történetek" jöttek létre, amelyek egy-egy pozícióhoz méltatlanok. "Azt mondta: erre a problémára megtalálják a megoldást" - idézte a pártelnököt a Tények.

Simor békülni próbál

Vasárnap közleményben ajánlott együttműködést az új magyar kormánynak Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simort Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfői győzelmi sajtótájékoztatóján offshore-lovagnak nevezte, egyértelműen, személyében támadta. A Fidesz már 2009-ben is támadta Simort, nem titkolták, hogy fontolgatják elmozdítását.