Nem tudjuk, miért és mennyit fizetünk gázra, villanyra

2010.05.04. 16:10
Egy felmérés szerint a lakosság roppant tájékozatlan saját energiafogyasztásáról. Sem a fogyasztásuk mennyiségéről, sem a havi számláikról nagyságáról nem tudtak érdemben nyilatkozni.

Az energiapiac szereplőinek többsége nem elégedett az energiaszektorban végbement privatizációval, annak ellenére, hogy támogatják a magántőke szerepét a közműszolgáltatásban – derült ki az energiainfo.hu és a Forsense közös energiapiaci kutatásából. A megkérdezettek közül a szakmai szereplők közel 50 százalék eredménytelennek ítélte a hazai energiapiac nyitását, bár a szolgáltatási színvonal terén tapasztaltak előrelépést, főként az ügyfélkezelés terén.

Az állami felügyelet szükségességét illetően a szakma képviselőinek többsége szerint a háztartási szegmensben indokolt az állami szabályozás, míg a többi szegmens esetében nagyobb teret szeretnének a szabad piaci versenynek. A szakma többségének vélekedése szerint támogatható a magánérdek az energiapiacon, ennek ellenére a lezajlott privatizáció eredményével elégedetlenek, nem tartják eredményesnek.

Nagy támogatottságot élvezett szakmai körökben az atomenergia és a megújuló energiaforrások, mint a jövő lehetséges alternatívái. A lakosság körében szintén, bár fordított arányban, vagyis a lakosság többsége a tényleges zöld technológiákat támogatja.

A megkérdezett lakosok között 40 százaléka lenne hajlandó többet fizetni a környezetbarát áramért, nagyságrendileg 5-10 százalékkal adna ezért többet. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a lakosság többnyire tájékozatlan, vagyis sokan azzal sincsenek tisztában, hogy jelenleg is fizetnek pluszt a megújuló energiák támogatására. Bár a tájékozatlanság sokkal alapvető dolgokban is megmutatkozik, például a megkérdezettek többsége nem tudott beszámolni saját energiafogyasztásának mértékéről, a vonatkozó havi költségekről.