Kötelező lesz a vasárnapi pihenés?

2010.05.04. 16:26
Jó esély van rá, hogy néhány hónap múlva vasárnapi nagy bevásárlásainkat szombatra kell áttennünk. Beérni látszik a kereskedelmi dolgozók szakszervezetének a KDNP-vel közös évek óta szorgalmazott ötlete. Ha a szakszervezet aláírásgyűjtése sikertelen lesz, a párt akkor is törvényben írná elő a vasárnapi zárva tartást. Kivételek persze lesznek, és előfordulhat, hogy egyes vasárnapokra minden üzlet mentességet kap.

Magyarországon folyik egy szakszervezeti kezdeményezésű aláírásgyűjtés, amely oda vezethet, hogy a vasárnapi munkavégzés kérdését az Európai Bizottság is tárgyalja. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke szerint érdemes kivárni ennek az akciónak a végeredményét. De ha nincs hamarosan előrelépés az ügyben, a párt a korábbi javaslataihoz hasonló törvényjavaslattal áll elő.

A javaslat szerint csak az élet- és vagyonvédelmi, készenléti jellegű, illetve pihenést szolgáló, művészeti-rekreációs termékeket előállító dolgozókat lehetne vasárnap is berendelni dolgozni, de ilyenkor ötvenszázalékos bérpótlékot kellene fizetni nekik (ez nem jelentene érdemi változást a mostani szabályokhoz képest, lásd keretes írásunkat). A vasárnapi zárva tartás tilalma alól csak a 280 négyzetméternél kisebb, illetve kereskedelmi szálláshelyen, benzinkutakon, repülőtéren, pályaudvaron működő üzletek kapnának felmentést.

A jelenlegi szabályozás

A Munka Törvénykönyve jelenleg is rendelkezik a vasárnapi foglalkoztatásról, a nyitva tartást pedig a belkereskedelemről szóló 1978. évi I. törvény szabályozza. Ez utóbbi szerint az üzleteknek úgy kell nyitva tartaniuk, hogy az megfeleljen a vásárlási szokásoknak, a kereskedelmi dolgozók élet- és munkakörülményeinek. A vasárnap dolgozó munkavállalót rendes munkabérén felül jelenleg is ötvenszázalékos bérpótlék illeti meg. Ennek feltétele, hogy a munkát három vagy ennél több műszakos munkarendben, vagy a pihenőnapok összevont kiadása alapján, rendes munkaidőben végezze el az érintett. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnap kéthetente, illetve kollektív szerződés rendelkezése vagy a felek megállapodása alapján legfeljebb havonta összevontan is kiadható.

Kell a pihenés

Harrach egy korábbi nyilatkozata szerint „a módosító javaslatok a hagyományos értékek tisztelete jegyében a valós társadalmi igényekhez igazítanák azt az elmúlt években elharapózott neoliberális jelenséget, miszerint idehaza vasárnap is az anyagi fennmaradásért folyik a küzdelem". Az elképzelés támogatói egy kutatásra hivatkoznak, ami szerint a vasárnap végzett munka nemcsak a társadalmi kapcsolatokra van negatív hatással, hanem számos egészségügyi probléma okozója is.

A témát régóta napirenden tartó és az európai aláírásgyűjtés elindításában is részt vevő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke azt állítja, hogy a vasárnapi nyitva tartás csak a hipermarketek érdeke, az alkalmazottaknak az nem jó, és a kisebb üzletek csak belekényszerültek ebbe a versenybe. Sáling József szerint a vasárnap Európa népeinek hagyományaiban kiemelt jelentőségű, és megfigyelhető egy általános európai törekvés a vasárnap pihenőnappá nyilvánítására. Ha összegyűlik a szükséges egymillió aláírás, az Európai Bizottság köteles napirendjére venni a kérdést, és végül a kezdeményezők reményei szerint EU-s irányelv születhet.

A szakma megoszlik

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ugyanakkor a vasárnapi nyitva tartás gyakorlata Európa-szerte meglehetősen eltérő, nem állítható, hogy bármilyen nézőpont egységesülne. Számos országban nincs erre vonatkozó szabályozás, de akad olyan ország is, ahol a bevezetés után nem sokkal visszavonták a rendelkezést.

A szakmát megosztja a kérdés, és bár kétségtelen, hogy szólnak érvek a kezdeményezés mellett, a döntés meghozatalakor érdemes a mérleg mindkét serpenyőjét figyelembe venni. „Jogos vágy a vasárnapi pihenés, ez az intézkedés azonban a jelen világgazdasági helyzetben nem igazán szerencsés, hiszen elbocsátásokat, egyes üzleteknek komoly reklámérték-csökkenést is okozhat. Felmerülhet még a bevásárlóturizmus megindulása is a határ menti településeken” – mondta Vámos.

A többség nem támogatja

Nem támogatja az ötletet a magyar társadalom nagyobb része sem. Egy 2007-es Medián-felmérés szerint a válaszadók 58 százaléka nem tartotta jó ötletnek a kötelező bezárást, és mindössze 37 százalék támogatta. A KASZ ugyanakkor bízik benne, hogy a vasárnapi munkavégzés visszaszorításáért síkra szálló történelmi egyházak, szakszervezetek, civilszervezetek mellett az emberek is megértik, hogy ez nemcsak a kereskedelmi dolgozóknak és más munkavállalóknak hasznos, hanem általános társadalmi és egyéni érdekeket is szolgál.

Annak eldöntését, hogy a vásárlóknak mi az érdekük, inkább rájuk kellene bízni, vélik az ötletet ellenző hipermarketek. Iglódi-Csató Judit, a Tesco kommunikációs igazgatója elmondta, hogy cégük rendszeresen megkérdezi vásárlóit vásárlási szokásaikról. Felméréseik egyértelműen jelzik, hogy a vevők szeretik a vasárnapi nyitva tartás adta szabadságot és kényelmet.

Növelné a munkanélküliséget?

„Egy esetleges korlátozással a vásárlók döntési szabadságukat veszítenék el, munkatársaink pedig azt a kiemelt munkabért, amit a pihenőnapokon végzett munkáért kapnak. A döntésnek pedig kihatása lehet a munkanélküliségre is a lehetséges elbocsátások miatt” – mondta a szóvivő.

Ráerősít az ellenérzésekre Gillemot Katalin, az Auchan vezérigazgatóságának munkatársa is, szerinte azonban az intézkedés nem feltétlenül járna elbocsátásokkal. A bércsökkenés viszont jelentős lenne, aminek mégiscsak az alkalmazottak látnák kárát.

Megpróbáltuk megkérdezni az ügyről a West End City Centerben érdekelt Demján Sándort is, de ő nem bocsátkozott részletekbe. Azt mondta, hogy véleményük megegyezik majd a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) május közepére elkészülő állásfoglalásával. Balatoni Judit, az MBSZ főtitkára azt mondta, fontos, hogy bármilyen szabályozást is vezetnek be, az egységesen vonatkozzon mindenkire. „Ezt a véleményt várhatóan tükrözi majd az álláspontunk” – vetítette előre Balatoni.

A kicsiknek tetszene

Az üzletláncok és a hagyományos kisboltok képviselői a nagyokkal szemben támogatják a vasárnapi zárva tartás ötletét, nekik ez ugyanis – sokan eddig sem voltak nyitva – inkább versenyképességüket növelné. A CBA harmincötezer munkavállalója nevében máris csatlakozott az Európai Unióra kiterjedő akcióhoz, ők – mint elmondták – össztársadalmi érdeknek tartják a vasárnapi zárva tartást.

A KDNP tehát jelenleg az aláírásgyűjtés eredményére vár, de ha nem születik gyors eredmény, akkor ismét beadja törvényjavaslatát. Ha a parlament megszavazza, már ősszel bevezethetik a kötelező vasárnapi pihenőnapot. Ez azonban komoly érdeket sért, ezért elképzelhető egy olyan kompromisszum, hogy az általánosan kötelező zárva tartás mellett a boltok évente meghatározott számú, például tizenkét vasárnapra mégis kinyithatnának, például a karácsony előtti időszakban.