Malév: októberig ráérünk menteni

2010.05.05. 07:48 Módosítva: 2010.05.05. 07:48
Már Brüsszelben vizsgálják a Malév talpra állítási programját – értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, a program jóváhagyását nem sürgeti semmi. Egyrészt sikeresek az eddig meghozott költségmegtakarítási intézkedések, másrészt a nyári időszak mindig erősnek számít.

Ez azt jelenti, hogy leghamarabb október táján lesz szükség érdemi beavatkozásra a társaság fenntarthatósága érdekében. A csomag tartalma egyelőre nem ismert, de az bizonyos, hogy kapacitáscsökkentést és létszámleépítést egyaránt javasolnak benne a Malév számára – írja a lap. Emlékeztet: a mentőcsomagot azért kell az unióval jóváhagyatni, mert Brüsszel nem szereti a légitársaságokban történő állami szerepvállalást, ráadásul a Malév egyik versenytársa, a WizzAir is eljárást kezdeményezett ebben az ügyben.

Az eddigi intézkedéseket ismertetve a lap felsorolja, hogy az üzemelési kiadások tavaly 20 milliárddal csökkent, bár ezt a pénzt elvitte az öt Fokker visszaadása. Az üzemeltetési területen az idei első negyedévben további 1,3 milliárd forinttal csökkentek a kiadások. A tavalyi létszámleépítésnek és külföldi irodabezárásoknak köszönhetően 485 millió forintot spóroltak az első negyedévben. Ezen túlmenően számos előnytelen beszállítói szerződést felmondtak vagy újraáraztak, amitől milliárdos megtakarítást várnak.

A nyári menetrend életbelépésével nem kellett célállomást kivenni, bár a télre leállított járatok egy részét (Temesvr, Genf) nem indították újra. Újraindult viszont a szentpétervári, amely a korábbinál nagyobb frekvenciával, heti négyszer repül, és a nyári hónapokban ismét elérhető Dublin, Malaga és Split – olvasható a lapban.