Iván
21 °C
39 °C

Zuhanórepülésben a forint és a tőzsde

2010.05.05. 16:45
Napközben még úgy tűnt, hogy megnyugszanak a piacok, délutánra azonban a görög zavargások és a portugál leminősítési fenyegetések hatására megint esni kezdtek a tőzsdék, gyengülni a kelet-európai valuták. A zuhanás a forintot sem kímélte, tavaly december óta nem volt ilyen gyenge a haza valuta.

Majdnem 280-ig erősődött az euró a forinttal szemben, miután egész nap a 275-277 környékén ingadozott az árfolyam. A dollár átlépte a 216-os szintet, a svájci frankért 194,5 forintot kérnek, a font jegyzése 326 forintnál jár. Az euró utoljára tavaly decemberben járt 279 forint felett.

Szerdán folytatódott a forint mélyrepülése, újabb éves mélypontot ért el miután kedden az euróhoz képest több mint 2,5, a dollárral szemben csaknem 3,5 százalékot gyengült a forint. A forint szerda délután négyig tartotta magát, sőt egészen 275-ös szintig is vissza tudott erősödni, két hír hatására megint mélyrepülésbe kezdett.

Nem segített a forint árfolyamának, hogy a Moody's figyelmeztette Portugáliát egy esetleges leminősítésre. A figyelmeztetés újabb esést indított el a fejlett részvénypiacokon, a romló hangulat pedig további lökést adott az egyébként is csúcsformában lévő dollárnak az euróval szemben.

A devizapiaci kereskedést erősen befolyásolják a görögországi zavargások is, melyeknek már halálos áldozatai is vannak. A több tízezres tömeg hivatalokat gyújt el és összecsapott a rendőrökkel.

A tőzsde is megsínylette a mai napot, bár dél körül még pluszban is járt a BUX index. Délutánra azonban a rossz hírek kerültek túlsúlyba és a tőzsde is esni kezdett. A BUX 3,6 százalékos mínuszban is járt a nap folyamán, zárásra tudott kissé visszakapaszkodni. Az OTP egészen 6571 forintig esett, végül itt is zárta a kereskedést. A Mol is 18 900 és 19 900 forint között ingadozott szerdán, a kereskedést 19 000 forinton zárta.

Az esés a külföldi tőzsdéket is érinti, Görögországban több mint öt százalékkal zuhantak a banki papírok, a tőzsde négy százalékos mínuszban volt. Esik a a többi nyugat-európai index is, a DAX megint 6000 alatt van, közel 1 százalékos csökkenésben. A New York-i tőzsdék is lefelé vették az irányt nyitáskor. A kereskedés első percében a DJIA-30 index 0,37 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,10 százalékos, a S&P-500 index 0,42 százalékos veszteségben állt.