Húszmillióra büntették a mások törlesztőrészleteit átvállaló férfit

2010.05.06. 13:44
Engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 20 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete idősebb Bíró Zsoltot csütörtökön közzétett határozatában.

A PSZÁF közleménye szerint a GIGA-DOLLÁR Kft.-re vonatkozó ügyfélbejelentések alapján indított hivatalból piacfelügyeleti eljárást a társaság ügyvezetője, idősebb Bíró Zsolttal kapcsolatban.

A vizsgálat megállapítása szerint idősebb Bíró Zsolt magánszemélyként több ügyféllel kötött olyan megállapodást, amelyben vállalta, hogy az utóbbiak által pénzügyi vállalkozásoktól fölvett hitelek törlesztőrészleteit részben ő fizeti, ha az ügyfelek az általuk szándékozottnál magasabb hitelösszegeket vesznek föl, s a különbözetet átadják számára. E tranzakciók a jogszabályok szerint üzletszerűen végzett jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, betétgyűjtésnek minősülnek.

A felügyelet a mostani esetet megelőzően 2009-ben és idén összesen 7 magánszemélyt bírságolt meg és tiltott el a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésétől.

A bírságok mértékének meghatározásakor a PSZÁF figyelembe veszi többek között az elkövetett vétség súlyát, a pénzügyi piacokra gyakorolt hatását, az érintett ügyfelek számát, valamint azt is, hogy a törvénysértést elkövető magánszemély együttműködik-e a felügyeleti vizsgálat során.