Salamon
0 °C
13 °C

Kevesebb cég dőlt be áprilisban

2010.05.06. 16:35
Bár továbbra is nő a cégcsődök száma, az áprilisi adatok már lényegesen kisebb változásokat mutatnak, mint a korábbi hónapok számai. Egyre több viszont a bedőlt cégek romjain létrejött vállalkozás.

Az első negyedévhez képest lassult a bedőlések számának növekedése, de fordulatról még nem igazán beszélhetünk – értékelte a helyzetet Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató. Az idei negyedik hónapban 1363 cég ellen indult felszámolási eljárás, ez 2,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban – derül ki az Opten legfrissebb adataiból. Figyelemre méltó, hogy áprilisban 333-mal kevesebb céggel szemben indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, mint márciusban.

Nagyok a regionális eltérések

Nyugat-Magyarországon már kevesebb a bedőlés, mint egy évvel korábban, keleten és a központi régióban viszont erős a növekedés. Az első négy hónapban a Dél-Alföld és az Észak-Magyarország régióban több mint 20 százalékkal több céggel szemben kezdeményeztek fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Ugyancsak gyorsan, 16 százalékkal nőtt a bedőlések száma a központi régióban, és ez a térség, nagy súlyánál fogva, jelentősen rontja az országos átlagot. Nyugat-Dunántúlon stagnált, Közép- és Dél-Dunántúlon 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkent a felszámolások mutatója, az Észak-Alföld régióban pedig csaknem 30 százalékkal kevesebb céget döntöttek be, mint egy évvel korábban.

Újak alakulnak a régiek romjain

Áprilisban 4369 új céget jegyeztek be a cégbíróságok, ami még mindig kevesebb, mint a tavalyi hasonló időszaki érték, de már csak 2,1 százalékkal marad el attól. Februárban még 6,6, márciusban pedig 4,5 százalék volt a csökkenés üteme, vagyis a visszaesés mértéke tendenciaszerűen csökken. Nem kizárt, hogy a következő hónapokban növekedésbe csap át az új cégek bejegyzése – hangsúlyozta az Opten stratégiai igazgatója.

Csorbai szerint ez nem feltétlenül pozitív jelenség, az új cégek között ugyanis mind nagyobb számban találunk olyanokat, amelyek korábban felszámolásba vitt cégek romjain jönnek létre. Vagy a tulajdonosok között mutatható ki családi kapcsolat, vagy a cég székhelye egyezik meg egy korábban felszámolásba vitt cég székhelyével. Csorba szerinte ez arra utal, hogy a kifejezetten rossz szándékú vállalkozókat nem lehet távol tartani a piactól.