Kivonul a Hypo Bank Magyarországról

2010.05.06. 09:43 Módosítva: 2010.05.06. 11:27
Kivonul az államosított Hypo Bank Magyarországról, valamint több másik országból is - nyilatkozta az osztrák pénzügyi csoport vezetője egy csütörtöki osztrák lapnak. Négy másik országban is beszüntetik a tevékenységüket.

Gottwld Kranebitter a NEWS magazinnak adott interjúban elmondta, hogy három év alatt ismét nyereségessé akarja tenni a csődtől kényszerállamosítással megmentett Hypo Group Alpe Adriát (HGAA). Ennek érdekében megválnak a "hasznot nem hozó" piacoktól, a megmaradókon pedig a kulcsterületekre összpontosítanak.

A HGAA ki akar vonulni Németországból, Magyarországról, Bulgáriából, Ukrajnából és Macedóniából – mondta Kranebitter. Emellett abból indul ki, hogy az Európai Unió a montenegrói és az olaszországi piac feladását is elvárja, mielőtt versenyügyi szempontból jóváhagyja az állami segítségnyújtással végrehajtott szanálást.

A többi piacon - Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Szlovénia és Horvátország - a HGAA a "kulcsterületekre" akar összpontosítani: a hitelezésre, a betétgyűjtésre és a lízingelésre. Jelenleg vizsgálják a lehetőséget, hogy a jelenlegi piaci feltételek mellett "jó áron" el tudják-e adni a "banki tevékenységtől távol álló" érdekeltségeiket.

Magyarországon a Hypo-Alpe-Adria Leasing Zrt. tartozik a HGAA csoporthoz. A magyar részleg fő tevékenysége hajók, repülőgépek, berendezések és ingatlanok lízingelése.

Az osztrák Wirtschaftsblatt márciusban azt írta, hogy az átszervezés keretében öt kelet-európai országból, köztük Magyarországról tervez kivonulást a HGAA. Az osztrák pénzügyi csoport piaci és ügyfélkapcsolati osztályán akkor azt mondták az MTI-nek, hogy a HGAA nem döntött kelet-európai egységei eladásáról, az erről megjelent sajtóhírek "pletykák", amelyeket a cég nem kommentál.

Egyes piacok, így a németországi és az olaszországi elhagyását már korábban jelezte a bank vezetője. A HGAA honlapján szereplő tájékoztatás szerint Ausztriában mintegy 1400, Magyarországon 28 dolgozót foglalkoztat a pénzügyi csoport.

A gazdasági világválság 2008-as kirobbanása óta a Hypo a harmadik pénzügyi szolgáltató, amely bejelenti: kivonul Magyarországról. Tavaly májusban a világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportjának hazai cége, a HSBC jelentette be: leállítja lakossági hitelezését, három éven belül megszünteti magyarországi tevékenységét, és elbocsátja 282 dolgozóját. Nagyjából egy hónapja, április elején pedig a Credigen bank döntötte el, hogy befejezi értékesítés tevékenységét Magyarországon.

Nagyobb kivonulásként a bankpiacon rajtuk kívül az utóbbi öt évből csak az Általános Értékforgalmi Bank esetét lehet említeni. Az utolsó ÁÉB-fiókot 2007 májusában vette át a Volksbank. Régebben a Rabobank és a Societe Generale hagyta el az országot, illetve ANB Amro Bank, utóbbi hazai leányát a KBC-nek (a K&H anyabankja) adta el.