Visszavenné a Lehman-kötvényeket ügyfeleitől a Citibank

2010.05.06. 12:29 Módosítva: 2010.05.06. 13:16
Lehetővé válik a kötvények átruházása az eredeti névérték 55 százalékos árfolyamán, azonnali készpénzfizetés ellenében. Az egyezségi ajánlat a Citibank részéről elkövetett bármilyen jogsértés elismerése vagy jogi kötelezettség fennállása nélkül született - hangsúlyozza a pénzintézet mai közleményében.

A Citibank Magyarország bejelentette, hogy azonos feltételekkel egyezségi ajánlatot tesz minden Lehman Brothers kötvénytulajdonos ügyfelének, aki a kötvényeket a Citibank Magyarország közreműködésével vásárolta. A Citibank úgy teszi az egyezségi ajánlatot, hogy továbbra sem ismer el semmilyen, a bank részéről elkövetett jogsértést, vagy jogi kötelezettség fennállását. Az egyezségi ajánlat alapján az érintett ügyfeleknek lehetőségük nyílik a Lehman Brothers kötvényeik értékesítésére a névérték 55 százalékának megfelelő összegért, azonnali, készpénzben történő kifizetés ellenében.

Az ügy jóval a Lehman Brothers 2008 szeptemberi csődje előtt kezdődött. A Citibank 2004 júniusa és 2008 áprilisa között forgalmazott többféle – forint-, euró- és dolláralapú, két és hat év közötti lejáratú –, a Lehman Brothers Treasury Co. B.V. hollandiai leányvállalat által kibocsátott kötvényt.

Az értékpapírokat minimum másfél millió forintért, illetve ennek megfelelő devizáért lehetett megvásárolni. A garanciavállaló a Lehman Brothers Holdings Inc. volt. Információink szerint Magyarországon hat-hétmilliárd forint értékben adtak el ilyen kötvényeket, az ügy több száz embert érint. A gondok a Lehman tavalyelőtti őszi csődjével kezdődtek. A világgazdasági válságot kirobbantó krach nyomán a kötvények értéke pillanatok alatt lényegében a nullára zuhant.

A Citibank ügyfelei felhatalmazásával megtette a folyamatban lévő csődeljárásban a kárigényeik bejelentéséhez kapcsolódó adminisztratív lépéseket, az érintett ügyfelek részére díj- és költségmentesen.

Mérlegelve azt, hogy a Lehman Brothers csődeljárási folyamatok hosszadalmasak és bonyolultak az ügyfelek számára, a Citibank kidolgozott egy olyan alternatívát, amellyel enyhíteni tudja azt a kényelmetlenséget, amelyet a Lehman Brothers bankcsoport összeomlása okozott és máig okoz érintett ügyfeleinek. Ez az ajánlat lehetővé teszi azon befektetők számára, akik nem kívánják kivárni a Lehman Brothers csődeljárások eredményét, hogy az ajánlat feltételei nyújtotta keretek között azonnal, készpénzben visszakapják befektetéseik egy részét, függetlenül a kötvényeik eredeti lejárati időpontjától, és a csődeljárások mai napon is teljesen bizonytalan kimenetelétől.

A bank a saját hálózatában értékesített Lehman Brothers kötvényekre vonatkozóan egy olyan egyezségi ajánlatot dolgozott ki, amely a kötvényekbe fektetett eredeti névérték részleges kifizetésére vonatkozik. Az ajánlatról részletes, közvetlen, írásbeli tájékoztatást kap a Lehman Brothers váratlan összeomlásában érintett valamennyi ügyfél. Az ajánlat 2010. május 21-éig érvényes, és a Citibank Magyarország minden olyan érintett ügyfelére kiterjed, aki a Lehman Brothers kötvényeit a Citibank Magyarország közreműködésével vásárolta.

Néhány ügyfél korábban pertársaságot alakított, hogy úgy érvényesítsék követeléseiket.