Túl sok növényvédőszert találtak a Spar egyik szőlőjében

2010.05.07. 19:22

Határérték feletti mennyiségű növényvédőszert mutatott ki egy Indiából importált csemegeszőlőben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, ezért valamennyi tétel forgalmazásának korlátozását és az áru visszahívását rendelte el.

Az MGSZH közölte: az elmúlt napokban hatósági ellenőrzést tartottak több nagyáruház-láncnál, valamint importőrnél amely során indiai csemegeszőlő tételekből analitikai vizsgálat érdekében mintát vettek. A vizsgálatok során a Spar Magyarország Kft. telephelyén május 3.-án és 6.-án levett, a 4FRUIT spol. s. r. o. importőr által forgalmazott csemegeszőlő mintákból határérték feletti klórmekvát hatóanyagot mutattak ki. A forgalomba került indiai eredetű szőlő nem okoz közvetlen egészségügyi károsodást.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv közleményében felhívta az áruházláncok importőrök és kereskedők figyelmét, hogy az Európai Bizottság klórmekvát hatóanyagra vonatkozó végleges állásfoglalásáig indiai származású csemegeszőlőt csak a saját önellenőrzésben elvégzett, kedvező eredményű biztonsági analitikai vizsgálatok után hozzanak forgalomba.