Mennyire drágult az életünk áprilisban?

2010.05.09. 18:04
Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint lassulhatott valamelyest a múlt hónapban az infláció.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a kedden esedékes adatismertetés előtti prognózisukban közölték: 5,7 százalékos éves összevetésű inflációt várnak áprilisról a márciusi 5,9 százalékos ütem után. Előrejelzésük szerint az általuk valószínűsített lassulást a forint korábbi erősödésének a tartós fogyasztási termékek árára gyakorolt hatása okozhatta, emellett az, hogy a változatlanul lanyha fogyasztói kereslet a szolgáltatási szektor inflációs ütemét is lenyomhatta.

A JP Morgan szakértői közölték ugyanakkor: a rövid távú dezinflációs folyamaton túl nem osztják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azon nézetét, hogy a fogyasztóiár-infláció jövőre lényegesen elmarad a 3 százalékos céltól.

A BNP Paribas bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői még meredekebb lassulást jósoltak a hétvégén: a ház 5,4 százalékos éves inflációt vár a múlt hónapról. A cég londoni szakértői szerint a 6 százalékhoz közeli márciusi kiugrás egyszeri jelenség volt, amelyet elsősorban az élelmiszer- és az üzemanyagárak emelkedése okozott.

A továbbiakban fontos dezinflációs tényező lesz a nyomott kereslet és a forint korábbi, éves összevetésű erős árfolyamnyeresége. Az infláció júliusig folyamatosan lassul, onnantól kezdve pedig egyenesen "összeomlik", tükrözve a tavalyi áfa-emelés hatásainak elenyészését - jósolták a BNP Paribas londoni befektetési elemzői.

A Barclays Capital befektetési csoport 5,5 százalékos éves drágulási ütemet vár a múlt hónapról, ugyancsak azzal a kiegészítéssel, hogy júliustól várható a meredekebb dezinfláció.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni részlegének szakértői azt valószínűsítik, hogy "a márciusi átmeneti gyorsulás" után áprilistól visszaállt a lefelé tartó pályára a magyarországi infláció. A GS elemzői szerint a maginfláció által jelzett - a magas munkanélküliség, valamint a tavalyi adóemelések hatásának enyhülése által hajtott - alapszintű dezinflációs folyamatot erősíti az energiaárak stabilizálódása is.

A ház 5,6 százalékos tizenkét havi inflációt vár áprilisról. A Goldman Sachs londoni elemzői az idei év egészére 4,8 százalékos átlagos, 2010 végére 4,1 százalékos éves összevetésű inflációt jósolnak.