Sosem látott többlet a külkereskedelemben

2010.05.10. 09:29 Módosítva: 2010.05.10. 10:35
Minden eddiginél nagyobb, 653 millió eurós többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg márciusban. A szufficit nagyobb, mint amennyi tavaly az egész évben volt.

Az elmúlt egy évben hozzászokhattunk a nagy többletekhez a külkereskedelmi mérlegben, hiszen a gazdaság külső forrásainak elapadása jelentős korrekciót hozott a fogyasztásban és a beruházásban, és így az ország finanszírozási igénye jelentősen visszaesett. A márciusi egyenleg még ezzel együtt is mellbevágó, hiszen eddig 300-450 millió eurós havi aktívumokról számolt be a KSH, a 653 milliónak a közelében sem jártunk.

A jelenség mögött technikailag nyilván az áll, hogy az export éves növekedési üteme 1,7 százalékponttal még mindig meghaladja az importdinamikát. Konjunkturális szempontból jó jel ugyanakkor, hogy mára már a behozatal sem zuhan, a 16 százalékos bővülés a belső kereslet élénkülésére utal. Hogy ez pontosan az exportcélú készletek feltöltését, a fogyasztás élénkülését, esetleg a beruházások magára találását jelenti-e, még nem tudjuk. Az első negyedév külkereskedelmi többlete meghaladja az 1,3 milliárd eurót.