50 milliós büntetés a Credit Bonusnak

2010.05.11. 11:00
A PSZÁF engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Credit Bonus társaságot. A felügyelet egyúttal azonnal hatállyal megtiltotta, hogy a társaság e tevékenységeit a továbbiakban végezze.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység – pénzkölcsönnyújtás és pénzügyi lízing végzése – miatt 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Credit Bonus a.s. társaságot ma közzétett határozatában. A felügyelet egyúttal azonnal hatállyal megtiltotta, hogy a társaság e tevékenységeit a továbbiakban végezze.

A PSZÁF ügyfélbejelentés nyomán hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást a pozsonyi székhelyű, de kizárólag magyarországi tulajdonossal és vezető tisztségviselőkkel rendelkező Credit Bonus itthoni tevékenysége miatt. A vizsgálat – amelynek keretében a felügyelet helyszíni ellenőrzést is tartott a társaság budapesti irodájában – megállapította: a Credit Bonus 2008-tól üzletszerű módon engedély nélkül nyújtott pénzkölcsönt és végzett pénzügyi lízingtevékenységet Magyarországon.

A társaság a tevékenységét határon átnyúló szolgáltatás látszatát keltve végezte. A vizsgálat szerint a Credit Bonus – amely 2009 márciusában egyébként tájékoztatás kért és kapott a felügyelettől a jövőbeni határon átnyúló tevékenység végzésének jogszabályi feltételeiről – egyértelműen ki kívánta használni a magyar és a szlovák jogi szabályozás adta esetleges különbségeket, megkerülve a hazai hitelintézeti törvény rendelkezéseit.