Állami lett a szuperlézeres cég

2010.05.12. 13:20

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén jóváhagyta, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a törzstőke felemelésével új tagként belépjen az ELI-HU Fejlesztés-szervező Nonprofit Közhasznú Kft.-be, és abban többségi részesedést szerezzen.

Az NVT a közleményben rámutatott: az ELI projekt (Extreme Light Infrastructure) az ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) által kiadott összeurópai érdekeltségű kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében szereplő 44 nagyberendezés egyike. A terv a világon jelenleg létező legnagyobb lézernél ezerszer nagyobb teljesítményű kutató szuperlézer megépítését célozza meg.

Az NVT emlékeztetett: a berendezés megépítését előkészítő projektben 13 ország, a projekt helyszínpályázatán Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia, Magyarország és Románia vett részt. Az ELI nemzetközi Irányító Bizottságának 2009. október elsejei döntése értelmében az ELI lézerberendezést három helyszínen (Prága, Szeged, Bukarest) építik meg. A lézerközpontokat közös menedzsmenttel, a ELI ERIC nemzetközi szervezet keretei között fogják üzemeltetni és hasznosítani.