Az Aranykorba olvadhat a Dimenzió

2010.05.12. 07:34
Szakértők már az előző évben úgy vélték, a nehezedő piaci feltételek miatt a nyugdíjpénztáraknál erőteljesebb koncentráció indulhat el. Az Allianz már bekebelezte a Malév magánnyugdíjpénztárát (mny), rövidesen azonban egy jelentősebb ügylet mehet végbe. Mint tagjainak írt leveléből kiderül, a Dimenzió Mny. beolvadhat az Aranykorba.

A jövő héten tartandó küldöttközgyűlésen mindenesetre ilyen javaslatot tesz az igazgatóság. A tájékoztatás szerint a pénztár jelenleg még stabil pénzügyi hátterű, de ez a helyzet nem sokáig biztosítható – írja a Napi Gazdaság. A kassza működési célú tagdíjbevételei és a meglévő tartalékok hozama az idén először nem fedezi a működési kiadásokat, reálisan pedig a helyzet rosszabbodására lehet számítani - megkezdődhet tehát a tartalékok felélése.

Az ehhez a helyzethez vezető okok között a növekvő adminisztrációs terheket, valamint a taglétszám erőteljes csökkenését (ez részben az állami nyugdíjrendszerbe visszalépés miatt következett be) említették. Egyúttal határozottan ajánlották, hogy a tagság támogassa már június 30-ával a beolvadást.

A várható fejlemény jelentőségét nem a kasszák mérete adja - a pénztárak még együtt sem rendelkeznek majd létszám szerint három-, vagyon alapján pedig négyszázalékos piacrészesedéssel. Szokatlan módon az Aranykort éppen annak bankoktól, illetve biztosítóktól való függetlensége miatt tartja jó partnernek a Dimenzió.

Különlegességnek számíthat az is, hogy a Dimenzió a beolvadással átkerülő minden tag részére 21 ezer forintot fizet (úgy tűnik, itt - korábban az esetenként éppen emiatt meghiúsuló fúziókkal ellentétben - nem a vezetőség próbál külön üzletet kötni). Az Aranykor ráadásul a tájékoztatás szerint átveszi a beolvadó pénztára alkalmazottainak jelentős részét is, taglétszám-arányosan pedig helyet biztosít az igazgatótanácsban, illetve a felügyelőbizottságban is.