Kilakoltatnak egy rákbeteget az M0-s miatt?

2010.05.12. 17:55
A szigetszentmiklósi V. Lászlónak és feleségének háza helyén lesz az új Duna-híd építésének szerelőterülete. A területszerzési eljárás évek óta folyik, úgy tűnik, a házaspárt csütörtökön kiköltöztetik a rendőrök. A kisajátítási eljárás ugyanis már régen véget ért, de László súlyos beteg, április végén hatalmas daganatot műtöttek ki belőle, azóta még a varratait sem szedték ki, mozdítani sem nagyon lehet. Szerdán délelőtt az önkormányzati tárcánál azt mondták, várhatóan elhalasztják a végrehajtást, ám délutánig erről mégsem született döntés.

Tavaly októberben életmentő hasműtétet végeztek a szigetszentmiklósi V. Lászlón, akinél igen súlyos, B lymphomás rákot diagnosztizáltak az orvosok. A férfin idén április 24-én ismét életmentő műtétet hajtottak végre, a Semmelweiss Egyetemen emberfej nagyságú daganatot tártak fel a hasüregében. Azóta mozgásképtelen, lábaiban mélyvénás trombózist kapott, varratait még nem távolították el, kemoterápiás kezelésre is csak mentőautóval lesz szállítható, talán május végén.

Kifizették, mennie kell

Ennek ellenére, habár egészségi állapota családja szerint ezt nem tenné lehetővé, a dolgok jelenlegi állása szerint hamarosan költözni fog. Egészen pontosan május 13-án, csütörtökön, délelőtt 10 órakor. Legalábbis ez az időpont van a Közép-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal Hatósági Főosztálya Kisajátítási és Általános Igazgatási Osztálya által idén április 16-án meghozott végzés szerint.

V. Lászlónak és feleségének, V. Arankának azért kell költöznie, mert a feleség nevén lévő szigetszentmiklósi közös otthonukat kisajátították az M0-s szélesítése miatt. Az építkezéssel kapcsolatos területszerzési eljárásokat az állami sztrádaberuházó NIF Zrt. még 2007 júniusában kezdte el, tudtuk meg a NIF kommunikációs igazgatójától, Fazakas Orsolyától. Ez a konkrét területszerzési ügy azonban több szempontból is összetett volt.

Egyfelől ugyanis a NIF tájékoztatása szerint V. Aranka „a lakóházát eredetileg nem a tervezett helyre, hanem úgy építette, hogy az épület a szomszédos ingatlanra is ráépítésre került”. Annak az ingatlannak egy részét az eredeti tulajdonos eladta V. Arankának. V-éknek a NIF 2008 novemberében tett vételi ajánlatot, amit az nem fogadott el.

Gyorsított eljárás

Ezután tavaly januárban elindult a kisajátítási eljárás, amit soron kívül folytattak le, így júniusra véget ért, július elején, tehát csaknem egy éve a NIF ki is fizette az úgynevezett kártalanítási összeget. A sztrádaberuházónak egyébként azért sürgős a terület megszerzése, mert a hárosi Duna-híd építéséhez ezen a területen hoznák létre a szerelőterületet, ráadásul az ingatlanon a régészeti feltárást is el kell végezni. Arról, hogy a tulajdonos vagy valamelyik hozzátartozója ebben az időpontban beteg lett volna, a NIF a kisajátítási eljárásban megállapított összeg kifizetésekor nem tudott.

Nem is tudhatott, hiszen ez tavaly nyáron történt, és V. László betegségét hónapokkal később, ősszel állapították meg. Ekkor azonban a ház már ki volt fizetve, és a kisajátítási végzés értelmében V-éknek az épületet idén február 8-án el kellett volna hagyniuk. Február 5-én azonban a család úgynevezett halasztási kérelmet adott be a kisajátításról döntő államigazgatási hivatalnak, amelyben László betegségére mint elháríthatatlan külső okra hivatkoztak.

Ráadásul a később megvett, szomszédos ingatlanrész – jogi szakkifejezéssel élve "a házzal szomszédos  egy birtoktestként hasznosított" ingatlan – kisajátítása ekkor még nem történt meg, bár az együttes eljárásban való elbírálást V.-ék folyamatosan kérték az államigazgatási hivataltól – eredmény nélkül.

Karhatalmi közreműködés

Miután ez a második eljárás is véget ért, a NIF március 12-én ennek az ingatlannak a kártalanítási összegét is kifizette. Ezután a sztrádaberuházó – amelynek szerepe itt véget is ért – újból birtokba vételi eljárást kezdeményezett az államigazgatási hivatalnál (ÁH). A hatóság erről hozta meg az április 16-i végzését, amiben a kiköltöztetésre a május 13-i dátumot tűzte ki. Amit különösen felháborítónak tart a család: a végzésben a hatóság „felhívta” a szigetszentmiklósi rendőrséget arra, hogy „a birtokbaadáson a karhatalmi közreműködésről gondoskodjon”.

Az ügyvéd szerint ez elképesztő: „Mi lesz most? Ügyfelemet és súlyosan beteg, magatehetetlen férjét gumibottal fogják kiverni az ingatlanból?” A végzésben a hatóság így magyarázza a rendőrök kirendelését: „Indokoltnak láttuk (...) a rendőrség közreműködésének igénybe vételét arra az esetre, ha az ügyfél a birtokbaadással kapcsolatos kötelezettségnek önként nem tenne eleget.” És emlékeztetnek rá, hogy a február 8-i önkéntes birtokbaadás nem történt meg, és a hatóság álláspontja szerint V.-ék szándékosan tagadták meg az egyik ingatlan önkéntes birtokba adását.

Az ÁH törvénysértően hozta meg az április 16-i végzést – legalábbis ezt állítja V.-ék ügyvédje, Ratkócai Richárd. Állítása szerint ugyanis az államigazgatási hivatal az általuk februárban, a birtokba adás elhalasztása érdekében benyújtott kérelemről a mai napig, több mint három hónap alatt sem döntött, holott harminc nap alatt el kellett volna bírálnia.

Márpedig Ratkócai szerint „a törvény úgy rendelkezik, hogy ameddig az államigazgatási hivatal nem dönt a halasztási kérelemről, és azt nem utasítja el, addig nem rendelkezhet a végrehajtás elrendeléséről sem”. Tehát törvénysértő az egész végrehajtási eljárás. Szerintük a hatóság valótlanul állapította meg a végrehajtás indokaként azt is, hogy V.-ék szándékosan tagadták meg az egyik ingatlan birtokba adását. Szerinte ezzel szemben V.-ék halasztási kérelmükben csak haladékot kértek addig, ameddig a súlyosan beteg házastárs szállítható állapotba kerül.

Totojázó hatóságok

Ezért a jogász a múlt héten felügyeleti eljárás és intézkedés iránti kérelmet nyújtott be az államigazgatási hivatalt felügyelő önkormányzati minisztériumhoz, amelynek öt napon belül a halasztási kérelem elbírálására kellett volna utasítania a hivatalt. „Kértük a törvénysértően elrendelt végrehajtási határozat megsemmisítését is. A minisztériumban azonban tudomásuk szerint döntést a kérelmek egyikéről nem hoztak, hanem azt továbbították elintézésre az államigazgatási hivatalhoz, amelynek a vele szemben indított felügyeleti eljárásra hatásköre sincs, abban intézkedést, döntést nem is hozhat” – mondja az ügyvéd.

Erről is csupán egy levélből értesültek, amit nem a minisztérium, hanem a hivatal küldött az ügyvédnek. Ebben az ÁH felszólította V.-éket, hogy két munkanap alatt újabb orvosi igazolást szerezzenek be arról, amiről már csatolták a dokumentumokat: V. László jelen állapotában nem mozdítható.

V.-ék a kezelőorvostól az igazolást beszerezték, és eküldték, azonban – mivel a halasztási kérelmüket a kilakoltatás előtt két nappal sem bírálta még el a hatóság – már nem bíznak abban, hogy a hivatal elfogulatlan és pártatlan döntést hozhat a halasztási kérelemről. Sőt abban sem, hogy azt egyáltalán hajlandó lesz elbírálni, még mielőtt késő lenne.

V.-ék ezért kizárási indítványt is előterjesztettek a hivatallal szemben, amit pedig csak a felettes szerv, a már említett önkormányzati tárca bírálhat el. Azt remélik, hogy ez a hivatal a végrehajtási eljárásban már nem vehet részt.

Elhalasztják. Vagy mégsem?

A kialakult helyzetről kérdésünkre az önkormányzati minisztérium szerdán délelőtt még azt közölte: az ÁH várhatóan kora délutánra meghozza a V.-ék által kért végzést a végrehajtás elhalasztásáról. A minisztériumban dél körül megszületett az a döntés, amely a kizárási indítványt elutasította, vagyis meghagyta a jogot a regionális államigazgatási hivatalnak, hogy döntsön az ügyben.

A hivatalban annyit közöltek, hogy a minisztérium határozata "bekerült a rendszerükbe", ám nem ígérték, hogy szerdán megszületne a végrehajtást elhalasztó végzést. Hivatalosan senki nem nyilatkozhatott, ám a hatóság nem hivatalos álláspontja szerint arról is meg kell bizonyosodni, hogy egyáltalán a házban tartózkodik-e a V. László, és ha igen, akkor az ő egészségi állapota valóban akadálya-e a költözésnek. Vagyis a dolgok jelenlegi állása szerint várhatóan holnap megjelennek a hatósági személyek V.-éknél, és csak akkor, a helyszínen dől el, hogy költöztetnek-e vagy sem.