Szorul a hurok a magyar Citibank körül

2010.05.13. 10:38
Peren kívüli megegyezést ajánl, és a kötvények eredeti névértékének 55 százalékát kínálja a Citibank azoknak az ügyfeleinek, akik érintettek a Lehmann kötvényvásárlásban. A kizárólag májusra szóló ajánlat azonban akár a bank menekülését is jelentheti a júniusra várható bírósági ítélet elől.

Nehéz döntés előtt állnak a Citibank Lehman kötvényesei. A bank ugyanis májusban az általa forgalmazott kötvények eredeti névértékének 55 százalékát kínálja azoknak, akik készek a peren kívüli megegyezésre. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a peres utat választók mennyivel járnának jobban.

Hogy itthon pontosan hány részvényest érintett a Lehman csődje, azt a Citibank üzleti titokként kezeli, de sajtóértesülések szerint több száz ügyfélről van szó. Közülük tizenhárom ügyét képviseli Dr. Zatik Zsuzsanna, aki elmondta: a Fővárosi Bíróságon 2008-óta folyik egy per a Citibank ellen, amelyben várhatóan június 8-án születik ítélet. Az ügyvéd szerint azzal, hogy a Citi éppen mostanra időzítette az egyezséget, lényegében beismerte a felelősségét, és a veszteségét akarja minimalizálni. A bank egyezségi ajánlata május 21-ig érvényes, vagyis még azelőtt jár le, mielőtt meghoznák azt az ítéletet, ami esetleg a Citit a mostani ajánlatánál az ügyfél számára kedvezőbb kifizetésre kötelezhetné. (A Citibank ellen tavaly év végén egy újabb eljárást is indítottak pertársaságot alapító károsultak.)

Az ítélet az ügyfelek megtévesztése jogcímén érvénytelenítheti a vásárlásokra kötött szerződést, és bár érvénye csak az adott ügyben lesz, iránymutatást adhat a bíróságnak a későbbi döntések kapcsán. Az egyes perek ezáltal tehát vélhetőleg felgyorsulnak majd, de még így is évekig elhúzódhatnak. A procedúrát és a bizonytalanságot azonban alighanem számos ügyfél szeretne elkerülni, és elfogadja a bank májusi ajánlatát.

Nem felelősek, de fizetnek

Hencz Éva a Citibanknál a médiáért és közösségi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgató elmondta: a bank jelenlegi ajánlata az éppen zajló pertől teljesen független. A Citibank mérlegelve azt, hogy a csődeljárási folyamatok milyen hosszadalmasak és bonyolultak az ügyfelek számára, kidolgozott egy olyan alternatívát, amellyel enyhíteni tudja a kényelmetlenséget.

A Citibank korábban azt nyilatkozta, az ügyben felelősség nem terheli, hiszen csak a forgalmazója volt a Lehman Brothers által kibocsátott kötvényeknek, az értékesítést pedig a vonatkozó magyar jogszabályi és hatósági, valamint globális belső előírásaiknak maradéktalanul megfelelően végezték.

A Citibank 2004 júniusa és 2008 áprilisa között forgalmazott többféle a Lehman Brothers Treasury Co. B.V. hollandiai leányvállalat által kibocsátott kötvényt. Hazai magánszemélyek akkor megközelítőleg 6,2 milliárd forint értékben vásároltak be az értékpapírból, a garanciavállaló a Lehman Brothers Holdings Inc. volt. A gondok a Lehman tavalyelőtti őszi csődjével kezdődtek, amikor a krach nyomán a kötvények értéke pillanatok alatt lenullázódott.

Külföldön már folyik a kártalanítás

Dr. Zatnik Zsuzsanna elmondta: a Lehman kötvényeket forgalmazó pénzügyi intézmények a kisbefektetőket már több országban kártalanították, a jelenlegi ajánlatnál kedvezőbb feltételekkel. A Citibank belgiumi leánybankja a csőd előtt kibocsátott kötvények névértékének a 65 százalékát volt hajlandó kifizetni ügyfeleinek. A belga Citibank egyúttal felajánlotta a kötvénytulajdonosoknak, hogy a kapott pénzt évi 5,3 százalékos kamatra 3 évre leköthetik nála, ezáltal befektetésük 75 százaléka térülhet meg.

Korábbi hírek szerint a spanyol Banco Santander félmilliárd dollár értékben cserélt be Lehman-kötvényt a sajátjaira, és a Credit Suisse is vállalta, hogy a Lehman-kötvények névértékének hatvan-hatvanöt százalékát megtéríti.