A lakosság negyedének nincs bankszámlája

2010.05.14. 08:01
Egy idei felmérés eredményei szerint a hazai lakosság több, mint negyede semmilyen bankkapcsolattal nem rendelkezik. Ez talán elsőre meglepő statisztika, azonban ha hozzátesszük, hogy a települések mintegy harmadában sem bank-, sem takarékszövetkezeti fiók nincsen, mindjárt érthetőbb a helyzet.

Az MNB - A magyarországi pénzforgalom térképe című - tanulmányából többek között az is kiderül, hogy hazánkban POS-terminálok elsősorban a turisták által kedvelt településeken terjedtek el, illetve, hogy a leghátrányosabb helyzetű honfitársainknak 16 kilométernél is többet kell utazniuk a legközelebbi bankfiókig.

Fiókok szintjén hozzuk az átlagot

Nehéz lenne az olyan településen élőktől magas pénzügyi kultúrát elvárni, ahol egyetlen bankfiók, de még ATM nincs, márpedig hazánkban számos ilyen létezik. A bankfiókok jelentősége a 15-20 évvel ezelőtti, papíralapú korszakban jóval nagyobb volt, akkoriban egyet jelentettek a pénzügyi infrastruktúrával. Mára a bankhasználati szokások megváltoztak, miután egyre többen használnak internetbanki szolgáltatásokat nagyvárosban és vidéken egyaránt. Ennek ellenére a bankfiókok elérhetősége még mindig komoly szempont a bankválasztásban.

Nemzetközi összehasonlításban első blikkre úgy tűnik, hogy nem vagyunk különösebben lemaradva a többi uniós tagállamtól, de ebből nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni a bankfiók ellátottságról. A lista végén található Hollandiát, Svédországot például semmiképp nem tekinthetjük elmaradottabbnak, hiszen ezekben az országokban a pénzforgalmi szolgáltatások egy részét nem bankok végzik (postákon igen gyakori a számlavezetés), vagyis az alacsony fiókszám ellenére a lakosság mégis könnyebben fér pénzügyi szolgáltatásokhoz, mint nálunk.

Hazánkban 2003 óta dinamikusan nőtt a bankfiókok száma, 3800 darabról öt év alatt 4400 fölé emelkedett. Ez a trend a pénzügyi válság hatására 2008-ban ugyan megfordult, de továbbra is folynak fióknyitások, még ha a papíron benyújtott banki megbízások aránya mára igen alacsonyra, 6-8 százalékosra csökkent is.

Elhanyagolt települések

A tanulmányban az összes hazai település bankkapcsolati adatait összegyűjtötték, a fiókok számától, az ATM-eken át, egészen a kereskedelmi helyeken található POS terminálokig. Magyarország 3 152 településéből 875-ben se fiók, se ATM, se bankkártya elfogadóhely nincs. Itt él honfitársaink öt százaléka, 512 ezer fő. A legnagyobb település ezek közül a Bács-Kiskun megyében találhatóTiszakécske városa, ahol több, mint 11,5 ezren élnek, a legkisebb pedig 74 főt számláló, Tolna megyei Murga.

Mivel hazánkban készpénzes vásárlás még mindig gyakoribb, mint a bankkártyás, az ATM lefedettség sok esetben még fontosabb is, mint a fizetésre alkalmas POS-ellátottság, hiszen a banki ügyfelek jelentős része egy összegben felveszi fizetését.

Erre hazánkban 3692 ATM-nél van lehetőségünk (ami jelentős elmaradást mutat a nyugat-európai országok többségéhez képest), melyek elhelyezkedése azonban még koncentráltabb, mint a bankfiókoké. 29 olyan település van hazánkban, ahol bankfiók nincs, de ATM van, miközben 794-ben van bankfiók, ugyanakkor nincs automata. Zala megyében a települések többségében egyáltalán nincs ATM, ami az ott lakók esetében szinte lehetetlenné, vagy legalábbis ügyfelek számára igencsak kényelmetlenné teszi a különféle járandóságok bankszámlára terelését.