Van még tér a további MNB kamatvágásra

2010.05.14. 08:53

A hétvégén összeállított eurózóna mentőcsomag enyhítette azokat a fertőzési kockázatokat, amelyek azt megelőzően látszottak, így "van még tér a monetáris politikának az enyhítésre" - jelezte a Bloombergnek tegnap adott, ma megjelent interjúban Király Júlia. A Magyar Nemzeti Bank Zágrábban egy konferencián tartózkodó alelnöke februárban az egyetlen volt a monetáris tanácsban, aki a további kamatcsökkentés ellen szavazott (a külpiaci feszültségekre hivatkozva), most viszont az interjúban azt hangsúlyozta, hogy a kamatvágásra az inflációs, illetve gazdasági növekedési kilátások is teret adnak.

Király Júlia a hétvégén összeállított, az eurózóna gyengébb országainak megsegítésére szolgáló csomag mellett is úgy látja, hogy a bizonytalanság továbbra is magas, de "fundamentálisan nem látunk semmi olyan tényezőt, amely túlzott mértékű forinterősödéshez, vagy gyengüléshez vezetne és így veszélyeztetné az inflációs cél elérését, vagy a pénzügyi stabilitást".

Az MNB két hét múlva, május végén dönt ismét az 5,25 százalékon, minden idők legalacsonyabb szintjén álló magyar alapkamatról, és a múlt heti jelentős forintgyengülés mellett felmerült a piaci szereplőkben az a forgatókönyv, hogy óvatossági szempontból, illetve az új kormány gazdaságpolitikája körüli bizonytalanság miatt esetleg átmenetileg megáll a kamatcsökkentési sorozat.

Király Júlia most megjelent interjúja azonban abba az irányba mutat, hogy nem akad meg ez a sorozat. A határidős kamatláb-megállapodások, illetve a rövid állampapír-hozamok alapján továbbra is az látszik, hogy a piac számít még kamatcsökkentésre az MNB-től.