Az osztrák PSZÁF a magyar devizahitel ellen

2010.05.17. 11:27
A kelet-európai devizahitelezés leállítását szorgalmazza az osztrák bankoknál az Osztrák Pénzpiaci Felügyelet (FMA) - írta hétfőn egy osztrák napilap.

A Die Presse Kurt Bayerre, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagjára hivatkozva, az EBRD hét végi zágrábi közgyűléséről szóló tudósításában számolt be erről. Klaus Grubelnik FMA-szóvivő a lap érdeklődésére megerősítette az értesülést. Hozzátette, hogy a márciusban az ausztriai lakossági hitelekre bevezetett feltételek földrajzi kiterjesztéséről van szó. Bayer szerint az FMA felhívása nem kötelező, de a bankok jelezték, hogy tartják magukat ahhoz. (A magyar lakossági bankpiacon nagy osztrák szereplő a Raiffeisen és az Erste.)

"Úgy kell végrehajtani a hitelek csökkentését, hogy ne kerüljön veszélybe a gazdasági fellendülés" - mondta Grubelnik. Az FMA márciusban szigorú feltételekhez kötötte Ausztriában a lakossági devizahitelezést. Leszögezte, hogy a külföldi fizetőeszközben felvett hitel csak olyan esetekben nyújtható, amikor az ügyfél az adott devizában kapja a jövedelmét, illetve ha megfelelő összegű megtakarítása van abban a pénznemben.

A lap tudósításában ugyanakkor az is szerepel, hogy a "megállapodás" a lakossági ügyfelek mellett azokra a kis- és közepes vállalkozásokra is kiterjed, amelyeknek nem euró-alapú a jövedelme.

Az EBRD-közgyűlés két fő mozzanata a válságenyhítéshez szükséges tőkeemelés jóváhagyása és a kelet-európai országok - köztük Magyarország - növekedési előrejelzésének javítása volt. A rendezvény előestéjén a bank elnöke Thomas Mirow külön előadásban szorgalmazta, hogy a térségi országok hagyjanak fel a devizaalapú fogyasztási hitelezéssel.