Az PM-nél és az APEH-nél még van lakóingatlan-adó

2010.05.17. 13:24
Hanyagságból a Pénzügyminisztérium és az APEH oldalán ma délelőtt is fent volt a hatályos törvényeket felsoroló helyen a vagyonadótörvénynek az a változata, amelyet az Alkotmánybíróság bő három hónapja eltörölt.

Már csak pár napunk van, hogy elkészítsük a 2009-es jövedelmeinkről a személyijövedelemadó-bevallásunkat. Ha egy megrettent és tájékozatlan magánszemély az elmúlt napokban az APEH oldalára tévedt, azt gondolhatta, a lakása után is kell adóbevallást készítenie, esetleg fizetnie is. (A vagyonadó első részletét az éves szja-bevallás határidejéig kell lerendezni.) Az állami adóhatóság honlapján ugyanis a hatályos jogszabályokat felsoroló „Adótörvények” menüpontban még ma délelőtt is megtalálható volt a vagyonadótörvénynek a komplett, ingatlanadót is tartalmazó változata. (pdf-formátum) A bökkenő csak az, hogy az Alkotmánybíróság jó három hónapja a lakóingatlanokra vonatkozó részt megsemmisítette.

Egy baki történt – ismerték el az APEH-nél, majd a jelzésünk után gyorsan levették a honlapjukról a hibás, elavult jogszabályt. A probléma abból fakadt, magyarázták az adóhivatalban, hogy az „Adótörvények” menüpontban felsorolt linkekre rákattintva a Pénzügyminisztérium szerverén levő dokumentumok töltődnek be. Magyarán: a pénzügyi tárca honlapján is a javarészt hatályon kívüli jogszabály volt fenn mind a mai napig.

Lapunk megkereste a minisztériumot is, ott is azt mondták, gyorsan orvosolják a hibát, leveszik a honlapról a rossz törvényt.

Valóban csak hanyagságról van szó. Az Alkotmánybíróság január végi döntése után az APEH oldaláról levették a lakóingatlanok adójához készített kalkulátort, több kiadott adóhivatali közlemény is csak a nagy teljesítményű autók, a vízi, és a légi járművek tulajdonosainak vagyonadó-kötelezettségéről szól, és a pénzügyi tárca is hasonlóképpen járt el.