Surányi ad tanácsot Matolcsynak

2010.05.17. 11:12 Módosítva: 2010.05.18. 14:00
Egyre szorosabb a kapcsolat Surányi György és a Fidesz között. Matolcsy tanácsadója lett a volt jegybankelnök, aki szívesen újrázna az MNB élén is. De nem sima az ügy.

Update: Nem kaptam felkérést, hogy legyek Matolcsy György tanácsadója, téves az értesülés - reagált cikkünk állítására Surányi György, a CIB Bank elnöke, volt jegybankelnök.

Matolcsy György, a gazdasági csúcstárca várományosa tanácsadójává fogadta fel Surányi Györgyöt, tudta meg az Index.

A helyzet pikáns. Még jegybankelnökként Surányinak megromlott a viszonya az első Orbán-kormánnyal, és a Fidesz-vezetéssel. Surányi másodszor (először Antall József miniszterelnöksége idején) a Horn Gyula vezette MSZP-SZDSZ kormány alatt lett jegybankelnök, és ez nem jó ómen a Fidesz háza táján.

A Fidesz és Surányi közötti háborús viszony 2008 őszén kezdett minimálisan enyhülni: Orbán Viktor pártelnök hajlandó lett volna belemenni abba, hogy az akkori miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet egy szakértői kormány felállításával Surányi váltsa a poszton. Rá fél évre, Gyurcsány lemondásakor Surányi tűnt befutónak a kormányfői pozícióra, ám ő végül is visszalépett, információk szerint azért, mert nem kapta meg azt az ígéretet Orbántól, hogy nem kritizálják az általa vezette kormány tevékenységét érdemben, nem gáncsolják őt.

Az igazi áttörés 2009 közepén jöhetett el. Akkoriban Orbán Viktor több nyilatkozatában is már úgy emlékezett, együtt tudott velük működni Surányi György a központi bank élén. Akkor, 2009 nyár elején indított támadást az MSZP értesüléseink szerint a Fidesz tudtával Simor ellen, szembetűnő volt, hogy Orbán épp akkor hozakodott elő a megszólalásaiban azzal, hogy Surányi jó szakember. Pár hónappal ezelőtt aztán Surányi a Népszabadság hasábjain élesen kritizálta a Simor András-vezette MNB tevékenységét. A Fidesz-kommunikációban is szerepet kapott az MNB kritizálása.

Lapunk több forrásból úgy értesült, Surányi erősen ambicionálja azt, hogy ismét jegybankelnök legyen. Ez azonban nem függ össze azzal, hogy a Fidesz-vezérkar az elmúlt három hétben keményen nekiment a jelenlegi jegybankelnöknek, Simor Andrásnak és távozását sürgette. Már csak azért sincs összefüggés Surányi vágya és a Simor-elleni támadás között, mert rajta kívül még egy személyt, a szintén egyszer már az MNB elnöki posztját betöltő Járai Zsigmondot is több fideszes politikus alkalmasnak tartaná az újrázásra.