Vészhelyzetben levő gazdaságról konzultált a Fidesz

2010.05.20. 07:38 Módosítva: 2010.05.20. 07:38
Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök szerint gazdasági vészhelyzet van Magyarországon, ráadásul "mindannyian tudjuk, hogy a költségvetés számai nem stimmelnek" - hangzott el a Fidesz gazdasági konzultációján.

Természetesen lesz új alkotmány, de előtte a rendet kell megteremteni és a gazdaságot helyre kell állítani - mondta tegnap Orbán Viktor a Fidesz gazdasági konzultációján. A jegybank és a kormány kapcsolatáról a kijelölt miniszterelnök elmondta, hogy "együttműködni kötelező", ám ehhez alapok kellenek, amelyek a jegybank esetében hiányoznak. A kétharmaddal ezt a helyzetet fel lehet oldani - fűzte hozzá a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor tervei szerint a kormány eskütétele május 29-én, szombaton lesz, rákövetkező hétfőn kezdődik meg a kormányzás átvétele. A leendő kormányfő június első hetének végére kérte az első "komolyan vehető jelentést" a Varga Mihály által vezetett tényfeltáró bizottságtól, június közepén a parlament elé kerülő javaslatokban tehát már visszaköszönhetnek a gazdasági konzultáción felvetett javaslatok.

Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt tízpontos javaslatcsomagot fogadott el az üzleti élet. Ezek között volt a kiszámítható gazdaságpolitika, az élőmunkát terhelő járulékok megfelezése, az egykulcsos jövedelemadó, a családi adózás bevezetése, a kis adók eltörlése, a kis- és középvállalkozások tőkejuttatásainak visszaállítása, közbeszerzési fordulat, a körbetartozások leállítása, a kiskereskedelemben az egy hónapos fizetési határidő bevezetése, bürokráciaellenes csomag és az euró 2010-es bevezetése.

Ez utóbbi kivételével a többi ma is aktuális - fogalmazott Matolcsy Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke szerint a politikának meg kell teremtenie a gazdaság számára a megfelelő körülményeket a versenyképes adórendszerrel, a vállalkozások likviditásának növelésével. Demján szerint elengedhetetlen a foglalkoztatás bővítése, és radikálisan változtatni kell az oktatáson, mert jelenleg alacsony a műszaki és tudományos értelmiség aránya, a foglalkoztatás szerkezetében pedig a szakmunkások arányát kell növelni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta: a vállalkozók az egyensúly megtartása mellett a gazdaság növekedési feltételeinek megteremtését, a bürokrácia csökkentését várják. Az MKIK elnöke hangsúlyozta: a gazdaság számára az az ideális, ha a kormány és a jegybank között megfelelő együttműködés alakul ki.