Hova tűnt Veres János?

2010.05.21. 13:41
Nem is olyan régen még az állami pénzekkel való gazdálkodás feje volt, sőt, rekorder volt, ma azonban csak már csak egy tag a sok közül a parlament szakbizottságában, egy szocialista képviselő az 59 fős frakcióban – nagyot fordult a világ Veres Jánossal.

Tudják Önök, hogy ki a rendszerváltás utáni bő húsz éves periódus leghosszabb ideig hivatalt betöltő pénzügyminisztere? Veres János. A szocialista politikus néhány nap híján négy évig ült pénzügyminiszterként a közpénzek tetején, 2009. április 16-ig foglalta el a miniszteri bársonyszéket. Akkortájt a magyar-orosz vegyesbizottság elnöki tisztét is betöltötte a Nyírbátorból származó MSZP-s képviselő.

A pénzügyminiszteri megbízatása megszűnését követően nem sokkal a keleti irány megmaradt: Magyarország keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztosává nevezték ki. Veres azonban erősen ambicionálta azt is, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezetői közé kerülhessen. Amikor Andor Lászlót, az EBRD egyik alelnökét a magyar kormány hazánk uniós biztosának jelölte, úgy tűnt, megnyílik az út Veres előtt Londonba (ott van az EBRD székhelye). A megüresedő alelnöki posztot azonban a cseh miniszterelnök, Jan Fischer kaparintotta meg Veres elől. Ráadásul az EBRD igazgatóhelyettesi posztja is szóba jöhetett mint potenciális célpozíció, azonban a magyar pénzügyminiszteri poszton Veres utódja, Oszkó Péter nem őt, hanem Urbán Lászlót jelölte.

Veres a magyar-orosz vegyesbizottságból is kikerült, és a Bajnai-kormány mandátumának pár nap múlva való megszűnése Veres kormánybiztosi megbízatásának a végét is jelenti egyben.

Egy-két hete még úgy tűnt, a szocialisták kamatoztatják Veres állampénzügyi ismereteit, Veres esélyes volt a parlament költségvetési és számvevőszéki bizottságának elnöki posztjára. Azonban már akkor is volt párton belül két riválisa (Szekeres Imre és Burány Sándor, sőt, hírek szerint az erősorrendben Veres csak a harmadik volt), ám a szocialisták és a jobbikosok között a nemzetbiztonsági bizottsági elnöki széke körül kipattant színjátékban az MSZP lemondott a költségvetési bizottság vezetéséről. Veres így csak egy tag lesz ebben a bizottságban, ahogyan a gazdasági és informatikai bizottságban is.