Rossz hatással van pünkösd a GDP-re

2010.05.24. 09:17
Bár pünkösd a népi hagyományok szerint a termékenység ünnepe, a GDP éppen 0,1 százalékponttal nő miatta lassabban. A kereskedők sokallják, a szakszervezetek keveslik a magyarországi munkaszüneti napok számát, európai viszonylatban viszont a középmezőnyben vagyunk.

Ha kevesebb munkaszüneti nap van egy évben, azzal jól jár a nemzetgazdaság. A KSH munkanaphatással kiigazított GDP adataiból kiszámolható: egyetlen munkaszüneti nap miatt nagyjából 0,1 százalékponttal nő lassabban a bruttó hazai termék. Igaz, a tényleges hatás vitatható: a legnagyobb termelők működését a rendelésállományuk és nem a munkanapok száma befolyásolja. Egyszerűsítve: azért nem lesz kevesebb Suzuki, mert több vasárnap van egy hónapban. Más felmérések szerint ugyanakkor a munkaszüneti nap hatására kis mértékben, de csökkenhet az államháztartás hiánya, a pihenés pedig jó hatással lehet a társadalmi kapcsolatokra, valamint az egészségügyi állapotra is, amely aztán pozitívan hathat a termelékenységre.

A tíz hazai munkaszüneti nap európai összehasonlításban nem kiugró, a középmezőny alján vagyunk – hangsúlyozta Pataky Péter a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

"Néhány évvel ezelőtt szerettük volna megnövelni az ünnepnapok számát, és december 24-ét is felvenni a piros betűs ünnepek közé, az ötlet azonban túl sok ellenzőre talált. A munkaadóknak természetesen nem érdekük a túl sok munkaszüneti nap, ők még a jelenleginél is kevesebbet szeretnének" - tette hozzá Pataky. Az MSZOSZ korábban egy másik felvetésében azt szorgalmazta, hogy - hasonlóan más országok gyakorlatához - ha egy ünnepnap adott évben hétvégére esik, akkor találjanak helyette egy hétköznapot, amit munkaszüneti napnak adnak ki.

Nincs napirenden

Pataky Péter szerint az ünnepnapok számának növelése ugyanakkor jelenleg nincs napirenden. Már csak azért sem, mert a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a KDNP éppen a vasárnapok kötelező munkaszüneti nappá nyilvánítása érdekében kampányolnak. A kérdés meglehetősen megosztja a közvéleményt, de ha sikerülne keresztülvinniük, az éppen elég eredmény lenne - mondta az MSZOSZ elnöke.

A vasárnap pihenőnappá nyilvánításával kapcsolatban Harrach Péter kereszténydemokrata képviselő korábban úgy fogalmazott: a hagyományos értékek tisztelete jegyében a valós társadalmi igényekhez igazítanák azt az "elmúlt években elharapózott neoliberális jelenséget" miszerint idehaza vasárnap is az anyagi fennmaradásért folyik a küzdelem.

Nézze meg, hány nap plusz szabadsággal számolhat 2030-ig!

 Évszám  Hétköznapra eső ünnepnapok
   

A hazai tíz munkaszüneti napból a húsvét és a pünkösd hétfő - annak ellenére, hogy évente más dátumra esik - biztosan egy munkamentes hétköznapot jelent, a maradék nyolc ünnep viszont minden évben más napra, akár hétvégére esik, így minden évben változik, hány munkaszüneti napot nyerünk ténylegesen. A nyolc nap közül minden évben legalább három biztosan munkamentes hétköznapot hoz, de előfordul olyan is, amikor mind a nyolccal extrapihenést nyerünk. Az idei rossz év.

Nem pihen mindenki

Az ünnepnapok száma az EU korábbi 15 tagállamában
Belgium 21
Dánia 12
Németország 11
Görögország 13
Spanyolország 12
Franciaország 11
Írország 10
Olaszország 10
Luxemburg 12
Hollandia 8
Ausztria 15
Portugália 12
Finnország 15
Svédország 16
Nagy-Britannia 10

A munkaszüneti napok körét a munka törvénykönyve szabályozza. Ezeken a napokon a törvény ott engedélyezi a munkát, ahol úgynevezett megszakítás nélküli munkarendben dolgoznak. Ilyen például a tömegközlekedés, a kórházak, illetve a rendőrség. Továbbá azokon a munkahelyeken is van erre lehetőség, amelyek az ünnepekhez kapcsolódó szolgáltatást nyújtanak.

Például a múzeumok, színházak, éttermek, bárok ilyenkor is várják a vendégeket, ezenkívül bizonyos munkakörökben szintén megengedett a rendkívüli munkavégzés. Magyarországon két nemzeti és egy állami ünnep van, amelyek egyben munkaszüneti napok is. A többi munkaszüneti nap többnyire jeles történelmi eseményekhez és egyházi ünnepekhez köthető. Utóbbiak közé tartozik a pünkösd is, amely Magyarországon 1993-tól munkaszüneti nap.