Bizakodóbbak a cégek, mint a válság előtt

2010.05.25. 07:45

Májusban folytatódott a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értékének egy éve tartó emelkedése, különösen a fogyasztói bizalmi index ugrott meg, de az üzleti bizalmi index értéke is meghaladta a válság előtti utolsó "békehónap", 2008 szeptemberének szintjét - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített felmérésben.

A GKI konjunktúraindex értéke mínusz 14,0 pontra emelkedett az előző havi mínusz 17,2 pontról, a fogyasztói bizalmi index -28,7 pontra javult az áprilisi -37,0 pontról, az üzleti várakozásokat tükröző mutató pedig -8,8 pontra emelkedett -10,2 pontról.

Az üzleti szférán belül az ipari és építőipari várakozások javultak, a kereskedelmi és szolgáltató cégeké viszont romlott áprilishoz képest. Az iparban az áprilisi megtorpanás után folytatódott az immár egy éve tartó markáns javulás. Májusban lényegesen kedvezőbb lett a rendelésállomány, ezen belül az export megítélése, a termelési kilátásoké azonban nem változott áprilishoz képest. Ez utóbbi ellenére a termelési kilátások javulására számítók immár a kisvállalatok körében is többen voltak a romlást várókénál, bár e méretkategória a legkevésbé optimista.

Az építőipari bizalmi index értéke áprilishoz hasonlóan májusban is emelkedett. Javult az előző három hónap termelési színvonalának, illetve kissé a rendelésállományoknak a megítélése.     A kereskedelmi bizalmi index 2010 első négy hónapjában határozottan emelkedett, májusban azonban enyhén visszaesett. Az eladási pozíció és a rendelések megítélése romlott, miközben a készletek nagyságát kisebbnek érezték, mint áprilisban.

A szolgáltatói bizalmi index tavaly november és idén március között lényegében stagnált, áprilisban számottevően nőtt, majd májusban jelentősen visszaesett. Ez utóbbi a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozásokra és az üzletmenet megítélésére egyaránt igaz.

A foglalkoztatási szándék a szolgáltatások kivételével - ahol jelentős romlás következett be - minden ágazatban javult, az iparban a létszámbővítést tervezők aránya már kissé meghaladta a csökkentésen gondolkodókét is. Lényegesen csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az iparban és a kereskedelemben továbbra is az eladási árak emelkedésére számítanak a válaszolók, de ennek mértéke és köre mérséklődött. Az építőiparban viszont az árcsökkentésre számító cégek aránya változatlanul jelentősen, a szolgáltatóknál kissé meghaladja az áremelésre készülőkét. Érezhetően mérséklődött a fogyasztók inflációs várakozása.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a szolgáltató cégek kivételével az üzleti szférában és a fogyasztók körében is tovább javult, az iparban és a kereskedelemben a javulásra számítók aránya már a romlást valószínűsítőkét is meghaladta.

A GKI fogyasztói bizalmi index májusban - a parlamenti választásokat követően - látványosan tovább emelkedett. Miközben a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozása jelentősen javult, a megtakarítási képességé csak kissé, s lényegében nem változott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségének megítélése.