Eladó a bánhidai erőmű

2010.05.26. 08:28
Ismét értékesítené évek óta használaton kívüli tatabányai erőművét a Vértesi Erőmű. Az ingatlan iránt korábban Kapolyi László is komolyan érdeklődött.

Nyilvános pályázaton keres vevőt a tatabányai Bánhida Erőmű (BE) Kft. 100 százalékos üzletrészére a Vértesi Erőmű (VÉ) Zrt. Az erőmű területén 1930-ban kezdődött az áramtermelés, a 100 megawattos blokk 1967-ben állt üzembe, az üzem melléktermékként hőenergiát is előállított – írja a Napi Gazdaság.

A termelés 2004 végén fejeződött be (ez akkor 600-700 fős létszámleépítést jelentett), azóta termelő tevékenységet nem végez a vállalat, csak őrzés-védelem és közműellenőrzés volt a 11 hektáros tatabányai telephelyen. Emellett megkezdték egy 16,5 megawattos biomassza-erőmű előkészítését a terület energetikai értékének növelése érdekében - mondta a Napinak Szabó László, a BE ügyvezetője.

Az építési engedélyt már megkapta a létesítmény, a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) benyújtott áramtermelési engedély megszerzése pedig folyamatban van. A társaságot korábban már többször próbálta értékesíteni a VÉ, ez azonban eddig különböző okok miatt nem járt eredménnyel. Szabó szerint vannak érdeklődők a telephely megvásárlására, szándékaikról és kilétükről azonban egyelőre nem kíván nyilatkozni.

A VÉ igazgatósága 2005-ben 3 millió forint törzstőkével alapította a BE-t, majd 2,05 milliárd forint értékben apportált eszközöket a társaságba. A működési költségek fedezésére összesen 290 millió forintos kölcsönszerződést kötött a VÉ-vel, amelyből 2005 és 2008 között 271 millió forintot használt fel. A társaság jegyzett tőkéje 2,05 milliárd forint, 2008-ban 77 millió forint nettó bevételt ért el a cégbírósági adatok szerint.

Az ingatlan eladására 2005-ben már szerződést is aláírt a VÉ és a Kapolyi László szocialista képviselő nevéhez kötött Kárpát Energo Kft., később azonban utóbbi elállt az ügylettől, az akkori indoklás szerint nem tudták határidőre beszerezni a szakhatósági engedélyeket, amelyek a tervezett kombinált ciklusú, gázbázisú erőmű építéséhez szükségesek. A vételár akkor sajtóhírek szerint 2,3 milliárd forint volt.

Az erőműhöz tartozó, a keletkezett salakpernye elhelyezésére szolgáló zagytározót és hűtőtavat korábban egy magáncégnek, a Biopetrol Kft.-nek értékesítette a Nemzeti Földalap, a HVG korábbi információi szerint 12 millió forintért, a kármentesítés 6 milliárd forintra becsült költsége azonban a VÉ (azaz az állam) kötelezettsége maradt, a befejezési határidő ez év végén jár le. A szerződéssel kapcsolatban tavaly februárban az MNV vizsgálatot indított, ennek eredménye azonban egyelőre nem ismert.