Így nyerhetünk a dollár erősödésével

2010.05.26. 08:54
Aki tartós befektetési számlán élni akar a devizakereskedés lehetőségével, nem árt, ha fundamentális és technikai alapon is tisztában van azzal, mit miért vesz meg vagy ad el. A jelenlegi helyzetben ugyanis rövid és hosszabb távon teljesen eltérő kereskedési stratégia lehet a nyerő az euró/dollár keresztárfolyam esetében. A Napi Gazdaság cikke arra is kitér, hogyan nyerhetünk mozdulatlan árfolyam mellett is.

Egy nemrég napvilágot látott pénzügyminisztériumi állásfoglalás szerint immár devizákkal is lehet kereskedni a tartós befektetési számlákon (tbsz). Az állásfoglalás értelmében ugyanis az alaptermék devizanemétől függetlenül elhelyezhető befektetési termék a tbsz-számlán, amennyiben a letétigény és az elszámolás forintban van – írja a Napi Gazdaság.

Ez a döntés szinte teljeskörűvé tette a tbsz-számlák kereskedési lehetőségét, ám devizában denominált magyar államkötvényekkel, illetve a négy euróban denominált, BÉT-re bevezetett részvénnyel továbbra sem lehet kereskedni. A devizapiacon manapság még aránylag kevesen próbálnak Magyarországon pénzt keresni, annak ellenére, hogy sokszor nagyon egyértelmű trendek mellett is sokat nyerhet a befektető.

Ráadásul a devizapiac ismerete a tőzsdei befektetések szempontjából is fontos lehet, amit jól példáznak az elmúlt időszak fejleményei. Jelenleg ugyanis az euró/dollár keresztárfolyam mozgása diktálja az irányt a tőzsdéken is, hiszen a dollár erősödése egyértelműen kihat az amerikai tőzsdei cégek eredményességére (pontosabban csökkenti nyereségességüket), ami megmutatkozott a tengerentúli papírok árazásában zajló lejtmenetben.

Fontos leszögezni, hogy mielőtt valaki elkezd devizákkal kereskedni, tisztában kell lennie azzal, hogy a tőkeáttétel miatt saját tőkéjének többszörösét tudja mozgatni és ennek megfelelően nyerni vagy éppen bukni pozícióján a befektető. Ezért nem árt az alapvető szabályokkal tisztában lenni, így már a beszálláskor érdemes olyan fogalmakat ismerni, mint például a veszteség minimalizálására szolgáló stop loss megbízás, illetve nem árt ismerkedni a technikai elemzéssel sem.

A devizákra visszatérve egyértelműen az egyik legfontosabb devizapár, az euró/dollár árfolyama az, ami mostanában elsősorban érdekes lehet, hiszen ennek mozgása hat ki sok egyéb kereszt alakulására is. A világban jelenleg az egyes európai országok szuverén adósságválságai és az ebből eredő tőzsdei bizonytalanságok folytán a befektetők kerülik a kockázatokat. Ez pedig azzal jár, hogy elsősorban a hagyományos menedék devizákba csoportosítják át vagyonukat, amilyen a dollár is. Nagyrészt ez magyarázza azt, hogy az amúgy fundamentális és technikai alapon is erősödésre ítélt dollár hihetetlen gyorsasággal izmosodott az euróval szemben.

A szakértők szerint a pánik közeli helyzetet nem is az erősödés mértéke, sokkal inkább annak sebessége idézte elő. Egy békés ütemű változásban ugyanis semmi rossz nem lenne. A dollár erősödését támogatja ugyanis, hogy az Egyesült Államokban jó irányba halad a gazdaság, sőt sokan már az idén is elképzelhetőnek tartanak kamatemelést. Ezzel szemben az európai helyzet egyre borúsabb. Több ország nehéz költségvetési helyzete miatt jelentősek a növekedési aggodalmak.

Ugyanakkor a napokban nem árt az óvatosság, hiszen a túl nagy esés miatt rövid, illetve középtávon inkább az euró erősödését várják a szakemberek, ami akár az 1,35-ös szintet is jelentheti. Mindazonáltal hosszabb távon egyértelműen az amerikai deviza lehet a favorit, s többéves távlatban az egy az egyben átváltást (paritást) sem tartják elképzelhetetlennek a devizapiacon tevékenykedő üzletkötők. Ennek elérését ugyan nem látja mindenki egyértelműnek, azonban az 1,20-as, illetve 1,15-ös szintig könnyen elmehet még a dollár az euróval szemben. Különösen érdekes lehet az 1,2476 körüli szint, hiszen az árfolyam legutóbb a Lehman-csőd előtt volt itt.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagos célárai is az 1,20-as és az 1,30-as szint között vannak, míg a második negyedévre a konszenzus 1,28-as keresztárfolyamot tart valószínűnek, ami szintén azt jelezheti, hogy kicsit túlszaladt az euró dollárjegyzése. Ugyanakkor 2011 első negyedévére a szakemberek már 1,22-es árfolyamot tartanak reálisnak, ami azt jelentheti, hogy egyéves távlatban érdemes lehet további dollárerősödésre játszani (vagyis a nemsokára esedékes korrekcióban jó beszállási pontokat keresni).

Ez azonban továbbra is a menedék devizák iránti keresletet növelheti, így aki nem feltétlenül ilyet keres, annak érdemes lehet a norvég koronára vagy az ausztrál dollárra fogadni, Norvégia és Ausztrália ugyanis aránylag jól vészelte át a válságot. Sokan emlegetik menedék devizaként a svájci frankot, amiben alapvetően igazuk is van. A franknál azonban jelentősebb kockázatot jelent a svájci jegybank, amely deklaráltan nem érdekelt az alpesi ország devizájának az erősödésében, és az elmúlt hónapokban többször is intervencióval próbálta elejét venni a fizetőeszköz euróval szembeni drágulásának.

Ráadásul a jelenlegi szintekről túl nagy elmozdulás a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint sem valószínű, hiszen a második negyedévre átlagosan 1,42-es szintet várnak az euró/svájci frank keresztárfolyamban. Ezen felül hosszabb távon inkább a frank gyengülésére számítanak, ami azt is jelentheti, hogy két-három éven belül már inkább ismét az 1,50 feletti szintek lehetnek a reálisak. Ez természetesen a javuló világgazdasági helyzettel is összefüggésben lehet, így ebben a távban a többi menedék deviza is veszíthet az erejéből.

A devizakereskedésben fontos tényező, hogy a szinte egy helyben álló keresztárfolyamon is lehet nyerni, illetve veszíteni. Egy deviza valamelyik másikkal szembeni eladásánál érdemes figyelembe venni az adott országok irányadó kamatlábát. Amennyiben ugyanis különbség van, akkor azt vagy megkapja az ember, vagy meg kell fizetnie. Ez azt jelenti, hogy ha egy 5 százalékos jegybanki kamatozású ország devizáját veszi meg a befektető egy 2 százalékos irányadó kamatlábú állam devizájával szemben, akkor a kamatkülönbözetet jóváírják számláján, amennyiben viszont a nagyobb kamatozású devizát adja el a kisebbel szemben, akkor a különbözetet neki kell megfizetnie.

Ez a forint esetében azért is lehet érdekes, mivel az 5,25 százalékos hazai jegybanki alapkamat még mindig elég magasnak számít, így aki például a forint ellenében akar kereskedni, annak számolnia kell ezzel a költséggel is. Mindazonáltal - figyelembe véve a Bloomberg elemzői konszenzusát - a jó taktika inkább a forint erősödésére játszás lehet, annak ellenére, hogy a mostani hangulat nem éppen ezt támasztja alá.

Ugyanakkor - szemben a 280 forint körüli jelenlegi eurószintekkel - az év végére inkább 260 körüli árfolyamot prognosztizálnak az elemzők, ráadásul ebben az esetben még a kamatkülönbséget is be lehet zsebelni. A dollárral szemben már nem ennyire egyértelmű a kép, az elemzők szinte egész évre 220 forint körüli árfolyamot valószínűsítenek, így - amennyiben igazuk lesz - inkább csak a kamatkülönbséget lehet zsebre rakni, ha a befektető a forint erősödésére játszik, fordított esetben viszont veszteség lesz a stagnáló devizapár mellett.

A forintspekuláció szempontjából fontos megjegyezni, hogy az új kormány elképzelései a hírek szerint a gyengébb forintra épülnek. Így könnyen és gyorsan átírhatják a külföldi elemzők várakozásait. A hírek akár 300 forint/eurós elképzelésekről is szólnak, kérdés azonban, hogy ezt egy erős devizahitel-kitettséggel rendelkező országban meg lehet-e tenni. Így jelenleg elég nagy kockázata van a forinttal való kereskedésnek, hiszen ha közeledünk az eurózónához, az automatikus erősödést hozhat magával. Érdemes tehát nagyon figyelni a híreket, hogy mit is várhatunk a saját devizánktól.