Május 31: cégek, valljatok

2010.05.28. 11:48
Május 31-e kitüntetett nap a cégek adózási naptárában, egy sor adókötelezettségükről kell bevallást készíteniük és megfizetniük az elmaradt adót.

A cégek számára talán a legfontosabb adózási határidő közeleg, május 31-ig egy sor adókötelezettségükről kell bevallást készíteniük és az esetleges tartozást rendezniük.

Tao, hipa, Robin Hood, transzferár-dokumentáció

A naptári évvel megegyező üzleti évű cégeknek nemcsak az éves társaságiadó-bevallást kell benyújtaniuk, hanem most utoljára a különadóról, az érintetteknek a hitelintézeti járadékról, illetve a Robin Hood-adóként elhíresült, az energiacégeket terhelő elvonásról is bevallást kell készíteniük. Az innovációs járulékról valamint a helyi iparűzési adóról is éves bevallást kell tenni, utóbbit most utoljára az önkormányzati adóhatóságnak kell elküldeni – hívja fel a figyelmet a teendőkre Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere. Ha a vállalkozás tulajdonában van nagy teljesítményű személygépkocsi, vagy légi, vízi jármű, akkor arról vagyonadó-bevallást is kell készíteni, és az adót meg kell fizetni. Ha pedig úgynevezett kapcsolt vállalkozásnak minősül az adott cég, akkor a transzferár-dokumentációt is – legkésőbb a társaságiadó-bevallás benyújtásáig – el kell készíteni.

Az auditált beszámolót elektronikusan kell beküldeni, annak határideje egy nappal korábban van, ám mivel május 30-a most vasárnapra esik, így a tényleges határidő itt is jövő hét első napja.

Sok mindent be kell ikszelni

A társaságiadó-bevallásnál ezernyi dologra kell figyelniük a vállalkozásoknak. Ha a cég veszteséges volt tavaly vagy alig volt nyeresége, és nem kívánja megfizetni a jövedelemminimum utáni adót, akkor az ehhez szükséges nyilatkozatot is ki kell töltenie.

Amennyiben a most elkészítendő bevallás azt mutatja, hogy a cég túlfizette a 2009. évi tevékenysége utáni társasági adót az év közbeni előlegekkel és a december 20-i feltöltéssel, akkor most az éves bevallás mellett egy másik nyomtatványon rendelkeznie kell arról, mi történjen a túlfizetett összeggel. Lehet visszautalást kérni vagy más adónemben fennálló tartozásra átvezetni, de automatikusan egyik sem fog megtörténni – húzza alá az adószakember.

Másról is rendelkezni kell: ha kedvezményezett eszközátruházást hajtott végre a cég, ezt jelezni kell, máskülönben nem élhet a törvény biztosította könnyítéssel. Ha van bejelentett részesedése, azt is be kell ikszelni. A társaságiadó-bevallásban kell dönteni arról, hogy a kutatás-fejlesztés utáni adókedvezménnyel élni kíván-e a vállalkozás vagy sem, a gyorsított értékcsökkenést alkalmazni kívánja-e, képez-e fejlesztési tartalékot vagy sem – ezek mind olyan dolgok, amelyekről ha most nem rendelkezik a bevallást benyújtó adóalany, akkor később, egy önellenőrzés során sem tudja már kihasználni a lehetőségeket.

Néhány kedvező változással szembesülhetnek a cégek. Ha veszteséges volt a tavalyi éve a vállalatnak, akkor a veszteség elhatárolásához nem kell már az APEH engedélye. Az adókötelezettség mérsékelhető azzal, ha 365 napon túli követelése van a cégnek, ilyenkor ennek a követelés összegének az egyötödével a társasági adó alapján csökkenteni lehet. A fejlesztési tartalékba helyezett összeget pedig a korábbi négy helyett hat év alatt használhatja fel a vállalat.

A bevalláshoz nem kell csatolni, de meg kell lennie dokumentumoknak is. Így például ha filmgyártásra támogatást adott a cég, akkor a filmiroda igazolását jó ha beszerzi, vagy például meg kell hogy legyen a nullás igazolás, vagyis egy igazolás arról, hogy nincs köztartozása, ha az iparűzési adóra befizetett összeggel mérsékelni kívánja a társasági adó alapját a cég – sorolja a Deloitte szakértője.