Botrányok a nyugalom szigetén

Ez történt az év 20. hetében

2010.05.29. 07:37 Módosítva: 2010.05.29. 07:38
Egész Európa megszorít, a gazdaságpolitika leendő irányító fejlesztésekről beszéltek a fordulatos héten, Londonban pedig furcsállják is ezt. Volt kis tőzsdepánik, nagy büntetés, és nyomozások indultak.

Fordulatos hetet hagyunk magunk mögött, az egyszer biztos. Pünkösd miatt keddel indult a hét, nyomban jó nagy para is volt a világ pénz- és tőkepiacain, ami részvény volt, az zuhant, mint a kő. Idehaza is jó nagy zakó lett a tőzsdén, a mélyrepülést az OTP papírjai vezették, amelyeknek a kereskedését átmenetileg fel is kellett függeszteni, mert 10 százalékot esett az áruk. És láss csodát, mintegy varázsütésre szerdán már felfele vették az irányt a tőzsdéken, csütörtökön pedig a határ a csillagos ég volt. Mindezek hatására végül a hetet majdnem minden nagyobb hazai részvény pluszban zárta, így ha csak a múlt heti és a most pénteki záróárukat néznénk, könnyen – tévesen – arra a következtetésre juthatnánk, ez egy nagyon unalmas hét volt.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  20. heti záró 19. heti záró
BUX 21 938
21 681
OTP 5775
5930
Mol 17 900
17 400
Richter 42 000
40 305
Magyar Telekom 681
672

A forint is bejárt egy viszonylag széles intervallumot. Kedden az euróval szembeni árfolyam átlépte a 280 forintos szintet, hogy aztán péntekre a 272-es szint alá is benézzen. Erre mondja azt az ember, hogy nyugodtak a befektetők?

A kettősség uralta a hetet, az hót zicher.  Miközben külföldről sorjáztak azok a hírek, éppen melyik ország húzza meg a nadrágszíjat (eddig eddig öt eurózóna-tag, továbbá Izland és Románia döntött drasztikus megszorításokról), hol vannak ezért tüntetések (Romániában például), ki sarcolná a gazdagokat (a spanyolok például), vagy mely erős államok között vált ki vitát a bankadó (a németek állnak harcban a franciákkal és a britekkel például), addig úgy tűnik, Magyarország a nyugalom szigete.

A ma felálló új kormány a növekedés beindítását, a foglalkoztatás növelését, a beruházások felpörgetését előbbrevalónak tartja a költségvetési egyensúlyra való törekvésnél, de azért fiskális lazítás nem lesz, csak adócsökkentés, viszont hogy mely kiadások csökkennek, azt nem tudni - ez a kép rajzolódik ki a Fidesz-kormány gazdaságpolitikájáról az egyik erős ember, a leendő gazdasági csúcsminiszter, Matolcsy György kinevezése előtti bizottsági meghallgatásain elmondott szavaiból. A foglalkoztatásért mindent meg is kíván tenni a miniszteri bársonyszék várományosa. Privatizáció nem lesz, hatékony vagyonkezelés igen, ezt pedig Fellegi Tamás, egy másik „erős ember”, egy másik miniszterjelölt mondta, aki újranyitná a kispostákat és erősítené a MÁV-ot. Londonban nem is értik a Fideszt, mintha szembemenne a nemzetközi trendekkel, ezt furcsállják külföldön, és azt fogalmazzák meg, az MNB-nek keménynek kell lennie.

Idén már nem lesz recesszió idehaza, kicsi gazdasági növekedés viszont nagy eséllyel igen, jövőre pedig már az idehaza rég nem látott 3 százalék körüli GDP-bővülés jöhet, mondják ezt elemzők és mondja ezt az OECD is. A jegybank ugyan most hétfőn valószínűleg nem csökkenti tovább a kamatot, de nyáron vagy ősszel igen. Igaz ugyan, hogy idén sem költöttünk eddig sokat, de legalább megállt a munkanélküliség emelkedése. És ha még idevesszük, hogy a héten nagy áresés következett be a benzinkutakon, hamarosan pedig az áram is olcsóbb lesz, kicsit rózsaszínű lehet a kép.

De ha fejünket a problémás ügyek felé fordítjuk, akkor megint visszaszállunk a földre. A Gazdasági Versenyhivatal összesen közel 45 millió forint bírságot szabott ki négy vállalkozásra azok megtévesztő reklámjai miatt. Rendes hitel látszatát keltették az egy tulajdonosi körhöz tartozó vállalkozások. Nyomozás indult két MVM-es ügylet miatt, úgy tudni, a sopronkövesdi szélerőmű és a túl drágán vett irodaház ügye miatt indul eljárás. Nyomoznak a Malévnál is, mert csak a visszaállamosításkor derült ki, hogy a légitársaság 32 millió eurós viszontgaranciát vállalt a privatizációjakor, vagy nem sokkal utána. Aztán lehet, hogy csődbe is viszik a Malévot, ettől az oroszok berzenkednek, mert 30 milliárd forintjuk elúszna. Harmadszorra sem sikerült eladni a Piszke Papírt. Az uniós pénzcsapok pedig bedugultak, a támogatások 13 százalékának van gazdája, 2014-re kellene készülni, de még csak 2004-gyel bajlódunk.