Elmaradt az újabb kamatrekord

2010.05.31. 14:01

Nem változtatott az egy hónappal ezelőtt 5,25 százalékos szintre beállított kamaton a jegybank monetáris tanácsa. A testület döntése megfelelt a várakozásoknak, az előzetes felméresek szerint az elemzők többsége arra számított, véget ér az egyébként 2009 júliusa óta folyamatos kamatcsökkentési sorozat.

A döntés indokait a jegybank elnöke ma délután később ismerteti. Ugyanakkor gyanítható, hogy a az elmúlt hetek pénz- és tőkepiaci turbulenciája, illetve az, hogy a forint euróval szembeni árfolyama többször is a 280-as szint fölé gyengült és viszonylag nagy volatilitást mutatott óvatosságra intette a testületet.

Amelytől egyébként ezzel együtt még további csökkentést vár az idénre a piac, az elemzők többsége 5 százalékos kamatszintet vár az év végére. Abban már nagyobb az eltérés, hogy mikor érhetjük el ezt a szintet, vannak, akik szerint csak az év utolsó hónapjaiban, de akadnak, akik már a nyáron lehetségesnek tartják az újabb kamatvágást.

Ez utóbbit mindenesetre a kormány is sürgeti: a kormányprogram szerint a kabinet egyenesen feladatának tekinti az egyébként hatáskörén kívüli kamatszint mérséklését. A nyilatkozatokból azt is tudni lehet, hogy4,5 százalékos szinttel lenne elégedett a kabinet gazdaságpolitikai szárnya. A mostani szintentartás így újabb ok lehet Simor András megregulázására, a jegybankelnök és a monetáris politika szorosabb pórázra fogásának eszköze a monetáris tanács bővítése lehet - ilyen szándékról azonban hivatalosan semmit nem tudni.