Teljes csőd az energiapiaci szabályozás

2010.06.01. 06:50
Amit lehet, elrontott a kormány az energiapiac szabályozásában az elmúlt hét évben, vélik szakértők.

A világos és konzisztens kormányzati stratégia hiánya jellemezte Magyarországon 2003-2009 között a villamosenergia-piaci szabályozást, a döntések a szakértői háttérelemzésekkel, energiapolitikai stratégiával ellentétesen születtek meg - állapította meg a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet Korrupciókutató-központja és az Energia Klub együttműködésében, az Energia Kontroll Projekt keretén belül készült elemzés.

A magyar villamosenergia-szektort nagy korrupciós kereslet és ezzel lépést tartó kínálat jellemzi, amihez hozzájárult az átláthatatlan döntés-előkészítés, illetve az, hogy a kormányzati döntésekbe nem formális csatornákon keresztül és nem transzparens módon vonták be a piaci szereplőket - számol be a Napi Gazdaság.

A zöld energia támogatásának szabályozása tipikus kormányzati kudarccá vált - fogalmaznak a kutatók. A megújuló energia termelésének ösztönzésére létrehozott kötelező átvételi (kát) rendszer szintén korrupciós keresletet teremtett, lehetővé tette a hatálya alá esők körének lobbiigények szerinti növelését. Ma már olyan technológiákat is támogat a kormányzat ebben a formában, amelyeket egyébként nem lehet összevonni a "megújuló energiát" termelőkkel - teszi hozzá az elemzés. A következő évekre a megújuló energiákra, közöttük a szélenergiára épülő energetika rohamos fejlődését jelzik előre a szakértők, Magyarországon azonban a szabályozás kiszámíthatatlansága és a költséges, esetenként elhúzódó engedélyezési procedúra visszavetette a befektetési kedvet ezen a területen.