Káosz a régi pénzügyminisztériumban

2010.06.02. 11:18
Nagyon akadozik a munka az egykori pénzügyi tárcánál. Az új vezetőket lassan találta meg Matolcsy György, az apparátus az újságból értesül, kik lesznek a felettesei, de amúgy is csak pár részleget dolgoztatnak. Matolcsy alatt két államtitkár és alattuk három helyettes államtitkár vezeti a régi PM-es stábot.

Káosz uralkodik a régi, a Nemzetgazdasági Minisztériumba beolvasztott egykori Pénzügyminisztériumban – számoltak be lapunk forrásai, akik között vannak a tárcánál ma is dolgozók, és olyanok is, akik ma már csak jól ismerik a terepet, mivel egykor a PM kötelékébe tartoztak.

Információhiány

A miniszter, Matolcsy György nincs a minisztériumban, szombati kinevezése után nyomban négynapos útra távozott Dohába, a piramis második fokán álló államtitkárokat csak ma nevezi ki a köztársasági elnök, a helyettes államtitkárok megnevezése még itt sem tart.

A választások óta úgy telt el több hét, hogy az apparátus semmit sem tudott a feletteseik személyéről. Részben emiatt nem is nagyon dolgoztatták őket, pedig a hírek szerint egy-két héten belül az új kormány elő kíván állni az adórendszert érintő terveivel, ráadásul ma az IMF egyik munkacsoportja is Budapestre érkezett, hogy a pénzügyi vezetéssel, elképzelésekkel ismerkedjen.

Ehhez képest úgy tudjuk, a régi Pénzügyminisztériumból több osztály is hibernált állapotban van, több részleget egyszerűen nem is dolgoztat az új kormány. Az adós részlegen belül csak a jövedelemadósokat mozgatták meg az elmúlt napokban, ami azt jelzi, hogy a Fidesz-kabinet első, és még júliusig törvénybe foglalni ígért adótervei erre a területre koncentrálnak. Ezen túl egy kisebb csoport folytat még költségvetési számításokat.

Jól jelzi az apparátuson belül bizonytalanságot okozó kínos információhiányt, hogy lapunk múlt heti cikkéből értesült az adóügyekkel foglalkozó részleg, ki is lesz a főnökük, és Balog Ádám neve sokak előtt ismeretlen is volt.

Balog, Bathó és Thuma a piramis harmadik szintjén

Balog azonban még mindig vár a hivatalos kinevezésére, ő fog felelni az adóügyekért helyettes államtitkári rangban. A régi PM szervezetét még két személy fogja irányítani helyettes államtitkárként: információink szerint Bathó Ferenc a költségvetési tervezésért, jelentésekért és a kiadási oldalért lesz felelős, Thuma Róbert pedig minden, az EU-val kapcsolatos ügyben lesz illetékes helyettes államtitkárként. Baloggal szemben (aki egy multitól, a PricewaterhouseCoopers adótanácsadó cégtől érkezik) ők régi motorosok a pénzügyi tárcánál. Bathó évtizedek óta ezzel foglalkozik, eddig ódzkodott a főosztályvezetői, főcsoportfőnöki szint fölé menni, most beadta a derekát főnökének, az államtitkári rangba hivatalosan ma kerülő Naszvadi Györgynek. Thuma Róbert az uniós támogatási rendszer egyik központi szereplőjének, a PM-en belül működő Nemzeti Programengedélyező Irodának a vezetője.

Lassan tehát összeáll a régi PM vezetése, azonban a területek egymás közötti leosztása nehezen követhető. Naszvadi György államtitkárnak egyetlen helyettes lesz, Bathó, és gyakorlatilag mindketten ugyanazért a területért fognak felelni. A megszűnő pénzügyi tárca másik részét (leszámítva a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba kerülő vagyongazdálkodást) egy másik államtitkár az MNB-ből érkező Kármán András vezeti majd. Amíg az adóügyeket és az uniós területet a két helyettes államtitkára viszi, addig forrásaink elmondása alapján a makrogazdasági tervezés, illetve a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolat megmarad államtitkári szinten, Kármánnál.