Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Hétvégén dőlnek ki a csontvázak Varga szerint

2010.06.03. 16:03 Módosítva: 2010.06.03. 19:54
Súlyos megállapításokat tartalmaz a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentése - közölte Varga Mihály, a testület vezetője. A Miniszterelnökség államtitkára azt megelőzően beszélt erről, hogy munkaértekezletet tartott az Országházban a költségvetéssel kapcsolatos nyílt levelet megfogalmazó 29 közgazdász részvételével.

Varga Mihály leszögezte: nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat. Számos szakmai, a költségvetés tervezésekor elkövetett hibát találtak, és - fűzte hozzá - jelentős különbség van az eddig bevallott és a valós számadatok között. Ezeket a részjelentésben feltűntetik majd. A jelentésről annyit mondott: szándékaik szerint a hétvégére elkészül a dokumentum.

A kormányzati átadás-átvétel során olyan újabb "meglepő hiányosságok, nem létező, de betervezett összegek, létező, de kifizetésre nem méltatott célok" derültek ki, amelyeket szintén értékelni kell majd - hívta fel a figyelmet Varga Mihály. Szerinte ezek azt mutatják, hogy az egyébként is súlyos helyzetben lévő magyar államháztartás helyzete rosszabb annál, mint amit arról ebben a pillanatban gondolni lehet.

A tényfeltáró bizottság elnöke azt mondta, a részjelentés a kormány költségvetési mozgásterét határozza majd meg.

Hangsúlyozta: a bizottság nyilvános adatokkal dolgozott és munkája augusztusig tart.

Úgy vélekedett: egy országot akkor is kár ér, ha a nyilvánosság nem tudhat meg alapvető információkat; Magyarországnak helyt kell állni egy gazdasági versenyben, ehhez pedig alapos szakmai felkészültség, nemzet- és, emberközpontú gazdaságpolitika, hitelesség, megbízhatóság kell. A részjelentés ezen szempontok alapján készül - szögezte le az államtitkár.