16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Kijelzős kártya a MasterCardtól

2010.06.03. 17:25
Budapesten mutatta be a MasterCard a bankkártyák új generációját, mely kijelzővel és érintőgombokkal van ellátva. A gombok megnyomásával a kártya kiírja a számlaegyenleget, internetes vásárláshoz használható egyszeri kódot generál, illetve más alkalmazások futtatására is lehetőséget biztosít.

A kártyát elsőként a BNP Paribas leánybankja, a török TEB ügyfelei próbálhatják ki júniustól. A bank ügyfeleinek fokozatosan cserélik le a kártyáit. Ezen kívül a Building Society is jelezte, hogy szeretné tesztelni az új kártyatípust.

Magyarországon egyelőre még csak beszélgetnek a bankokkal – mondta Gauder Milán, a MasterCard regionális vezetője. Bemutatták a bankoknak a kártyát, érdeklődés is volt a pénzintézetek részéről, de egyelőre még nem tudnak konkrétumokról beszámolni.

Hogyan működik

Kétféle kártya van, az egyiknél a jobb felső sarokban van egy pici kijelző, alatta pedig egy gomb. A gombot megnyomva írja ki az aktuális számlaegyenleget. Idővel más funkciók is lesznek. A kártyabirtokos megtudhatja például aktuális hitelkeretét, hűségpontjait, egyszer használatos jelszót kaphat online vásárlásokhoz, vagy megnézheti tranzakcióinak listáját. A másik típusú kártyában több gomb van, ennél az információk kiírása előtt elkéri a PIN-kódot, így azonosítva a kártya tulajdonosát.

A kártya beépített chipben tárolja az adatokat. A számlainformáció ATM használatakor vagy kártyás fizetéskor frissül, ekkor kerül ugyanis kapcsolatba a bankkal. Online vásárláskor tehát nem tudja azonnal mutatni az új egyenleget.

A kártyában lévő elem a tesztek szerint öt évig bírja, de nagyon intenzív használat mellett is három évig működik. A bankkártyákat azonban ennél rövidebb időre szokták kiadni, egy-két év után lecserélik.

Miért Törökország?

A MasterCard felmérése szerint a kártyabirtokosok 57 százaléka gyakrabban használná a kártyáját, ha lenne rajta számlaegyenleg kijelző. Azt is kimutatta a felmérés, hogy a kártyával pénz is megtakarítanak a felhasználók, a banki ügyfélszolgálatra érkező hívások 70 százaléka mobilról érkezik, ezek fele pedig a számlaegyenleget szeretné megtudni. A kártyával ezek a hívások megszűnnének – magyarázta Jorn Lambert, a cég európai termékfejlesztési vezetője.

Törökország a második helyen áll a kiadott bankkártyák számában Európában. De ezen felül is nagyon fejlett ott a kártyapiac, élen járnak a fejlesztésekben. Az elsők között vezették be például az érintésnélküli kártyákat.

Maga a kártya egyébként nem kerül többe, mint a token és kártya, amit eddig is megkaptak sok bank ügyfelei.

Százmilliárdos megtakarítás

Még konzervatív becslés szerint is százmilliárd forint megtakarítást érhet el az állam két-három év alatt, ha mérsékli a készpénzhasználatot – jelentette ki Gauder Milán. Szerinte Magyarországnak csak követnie kellene az MNB nyilvános jelentésében is körvonalazott javaslatot, melyek rámutatnak, hogy a készpénz uralta adminisztrációban milyen területeken kellene fejleszteni. Jelenleg minden illetéket, közüzemi számlát sárga csekken fizet be a többség, a nyugdíjakat, segélyeket, juttatásokat is többnyire készpénzben kapják az emberek. Emiatt uniós viszonylatban is magas, ráadásul egyre növekvő arányú a készpénzhasználat itthon.

Ha a készpénzállományt harmadával, vagyis a lengyelországi szintre lehetne csökkenteni, már az évi többmilliárd forint megtakarítást eredményezne. Nagyjából 1,5-2 milliárd forintot lehetne megtakarítani a készpénz gyártásának, szállításának csökkentésével. A megtakarított összegből 25 ezer kártyaelfogadó terminált lehetne kihelyezni.

Ha megvalósulna a MasterCard célja és a kiskereskedelmi forgalom eddigi tíz százaléka helyett tizenöt százaléka történjen bankkártyán, mely többlet áfa-tartalmából már 125 milliárd forint többletbevétel keletkezne az állam számára.  • Tippek
  • Hírek