Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kósa államcsőd-közeli helyzetet vizionál és kríziskezelésről beszél

2010.06.03. 14:48 Módosítva: 2010-06-03 19:54:33
Legfeljebb két évre szóló kríziskezelést hirdet meg a kormány a hétvégén és jövő héten - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Napi Gazdaság kkv-fejlesztési konferenciáján. Ennek részeként a gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet.

Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Napi Gazdaság kkv-fejlesztési konferenciáján.

Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret - hozott egy példát Kósa.

Most nem lehet semmi konkrétumot mondani, hiszen a hét végén és a jövő héten dől el, mit is lehet kezdeni. Az bizonyos, hogy vészhelyzet van. Most, mivel süllyed a hajó, bármi áron azonnali lépéseket kell tenni. Általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát - mondta Kósa, aki szerint a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg.

Kósa úgy vélte, a krízis időszakára egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni - ebben valóban szükség lehet a nemzeti egyetértésre. Ezt követheti egy hosszabb távú terv. Alapjaiban kell újra gondolni a teljes gazdaságpolitikát: a rendszereket alapjaiban kell megreformálni, így a közbeszerzéseket, az önkormányzatok struktúráját is.

Az IMF nem kell?

Eddig Magyarország szembe ment a trendekkel - mondta a polgármester, aki szerint ugyanakkor azok az országok voltak sikeresek a válságmenedzselésben, akik nem fogadták el a Világbank és az IMF előírásait.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jelentősen csökkenteni kell a vállalkozások adóterheit. Azt a kérdést, hogy miből, értelmetlen feltenni, hiszen pillanatnyilag a túlélés a legfontosabb - mondta Kósa. A görög példa arra ad lehetőséget, hogy Magyarországot sem hagyják majd elsüllyedni, vagyis ezeknek a lépéseknek az árát le fogja nyelni Európa - vélte a politikus hozzátéve, hogy máskor nyilván nem nyelnék le, de ez most más időszak, most együtt kell működni.

LMP: Erős túlzásba esett Kósa

Erős túlzásnak tartja Kósa Lajos kijelentéseit az LMP, mondta Jávor Benedek, a párt szóvivője. Az LMP szerint a fideszes politikus a pánikkeltéssel akarja igazolni, hogy nem tudják teljesíteni a választási ígéreteiket.

Jávor Benedek hozzátette: ez még így is a kisebb baj. Hiszen ha beváltaná a Fidesz a kampányban tett ígéreteit, azzal nagyobb kárt okozna, mint Kósa Lajos a mostani kijelentéseivel.

Oszkó: Eszelősen átgondolatlan megnyilatkozás

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter blogjában reagált a kijelentésekre. Eszerint "Kósa mondandója egy eszelősen átgondolatlan megnyilatkozás", ami azzal a veszéllyel jár, hogy ha jelenleg nincs is rossz helyzetben az ország, ilyen megnyilatkozásokkal még olyan helyzetbe lehet sodorni, mint amelyet a fideszes alelnök felvázolt.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter továbbra is azt tartja valószínűnek, hogy a Fidesz ezekkel a kijelentésekkel is csak azoknak az ígéreteknek a visszavonását készíti elő, amiről mindig is tudták, hogy felelőtlenek és teljesíthetetlenek. Muszáj azonban meglepettséget tettetniük a megszegésük előtt, hogy ne viseljék az azonnali politikai következményeket.

Külföldi reakciók a kijelentéssel kapcsolatban

A magyar gazdaság nincs vészhelyzetben, Kósa Lajos nyilatkozata a gazdaság rossz állapotáról kicsit veszélyes játék, idézte egy vezető feltörekvő piaci elemző véleményét csütörtökön az amerikai Bloomberg Businessweek. Az üzleti magazinnak Nigel Rendell, a londoni RBC Capital szakértője nyilatkozott.

A Businessweek megjegyezte: a forint a világ valutái közül (a Bloomberg 170 helyzetét kíséri figyelemmel) a legnagyobb esést szenvedte el, miután a kormányzó párt vezető politikusa arra utalt, hogy Magyarországot egy görög típusú válság fenyegeti.

Manik Narain, a londoni UBS AG feltörekvő piaci stratégája azt mondta: a görög válságra vonatkozó utalások egyértelműen félelmet keltettek a piacokon. Hozzátette: a befektetőknek feszes költségvetési politikára van szükségük ahhoz, hogy megmaradjon bizalmuk a magyar eszközök iránt.

Simon Quijano-Evans, a bécsi Credit Agricole Cheuvreux feltörekvő piaci vezető elemzője kifejtette: gyors kormányzati kijavító lépésre van szükség az IMF-fel és az EU-val közösen a piacok megnyugtatására és a bizalom visszanyerésére.

A magazin idézte José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét is, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel való brüsszeli találkozója után úgy nyilatkozott: Magyarország "nagyon kényes helyzetben" van. Sürgette a magyar kormányt, hogy folytassa a költségvetési hiány lefaragását célzó erőfeszítéseket, és gyorsítsa fel a pénzügyi konszolidációt.