Az ön zsebéből mennyit vett ki Kósa?

2010.06.04. 13:04
Kósa Lajos csütörtöki bejelentése az államcsőd közeli helyzetről jelentős forintgyengülést okozott. Hangsúlyozottan durva számítással élve a nyilatkozat mintegy 70 ezer devizahitel törlesztőjénél eredményezhetett hitelenként több mint ezer forintos részletemelkedést. Akiknek ma, pénteken vonja a bank az esedékes részletet, összesen 85 millió forintot bukhattak.

Csütörtök délután jelentősen esett a forint árfolyama, az euró jegyzése 273,50 forintról kora délután 277,50 forintra ment fel, azaz 4 forinttal drágult a közös deviza. Pénteken kora reggel pedig már 282 forint közelében járt az árfolyam. A svájci frank hasonló utat járt be, a délelőtti 193 körüli szintről 197 fölé erősödött a magyar devizával szemben. A hirtelen árfolyamgyengülésre Kósa Lajos kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után került sor, a forint mozgása láthatóan elszakadt a térségi devizáktól.

arf

Havi törlesztés

A törlesztőrészletek számítására többféle módszert alkalmaznak a hitelintézetek. Ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy a devizaalapú hitel - jellemzően havi gyakoriságú, devizában meghatározott - törlesztőrészletei, az adott kamatperióduson vagy ügyleti éven belül egyenlő összegűek, azonban eltérő devizanemben történő teljesítés esetén a teljesítéskori devizaárfolyamtól függően változhatnak a forintban megadott havi részletek.

A Fideszes politikus ugyanis tegnap egy konferenciáján bejelentette, a helyzet rosszabb, mint hitték: az átadás-átvétel alapján úgy tűnik, jelenleg a közvetlen államcsőd elkerülése a cél. Bár a kormány kommunikációjában visszatérő elem a devizahitelesek megmentése, a tegnapi bejelentés talán éppen őket érinttette a legrosszabbul.

Ha például valakinek eddig ötvenezer forint részletet kellett havonta svájci frankban fizetnie, akkor a Kósa bejelentése nyomán megrendült forint miatt pénteken nagyjából 1036 forinttal kell többet törlesztenie, mintha csütörtök reggel tette volna. Ugyanilyen összegű, euró alapú törlesztőrészlet mellett ez a pluszköltség mintegy 1371 forint.

Hangsúlyozottan durva számításokkal élünk. Ha átlagosnak vesszük a havi 50 ezer forintos hitelenkénti terhet, illetve azzal kalkulálunk, hogy az 1,4 millió devizhitel részleteinek havi esedékessége egyenlően oszlik meg a havi nagyjából 20 banki munkanap között, akkor ma 70 ezer hitel részletei voltak esedékesek. Összességében így mintegy 85 millió forintot bukott a devizahitelesek ezen csoportja a tegnapi nyilatkozaton.

Természetesen ez elnagyolt számítás, de egyfelől a havi átlagos törlesztőrészletet önkényesen lőttük be 50 ezer forintra, másfelől a hatás nyilván nem egyetlen nap lesz érezhető - ahogy az sem tudjuk, pontosan hány hitel részlete esedékes egy adott napon. A bukás ténye viszont egyértelmű, és nagyságrendje is a fentieknek megfelelő lehet.

A szektorok közül egyébként a legjelentősebb forintkitettsége az ingatlanügyeknek van, itt több mint 1500 milliárd forintos a devizahitel-állomány, de jelentős a feldolgozóipar, az építőipar, illetve a kereskedelem és gépjárműjavítás devizaadóssága is - természetesen fent csak a háztartások veszteségeit próbáltuk közelítő számokkal érzékeltetni. A háztartásoknak több mint 2500 milliárd forintnyi devizában felvett ingatlanhitele van, a fogyasztási hitelek állománya 2700 milliárd forint, és a pénzügyi közvetítők felé is van a lakosságnak 1200 milliárd forintnyi tartozása.

Kósa szavai után a tőzsdén is eladási hullám indult. A magyar államkötvények hozama 30-40 bázisponttal emelkedett és a csütörtök kora délutánig még erősödő BUX több mint 1 százalékos mínuszba került.