Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ön zsebéből mennyit vett ki Kósa?

2010.06.04. 13:04
Kósa Lajos csütörtöki bejelentése az államcsőd közeli helyzetről jelentős forintgyengülést okozott. Hangsúlyozottan durva számítással élve a nyilatkozat mintegy 70 ezer devizahitel törlesztőjénél eredményezhetett hitelenként több mint ezer forintos részletemelkedést. Akiknek ma, pénteken vonja a bank az esedékes részletet, összesen 85 millió forintot bukhattak.

Csütörtök délután jelentősen esett a forint árfolyama, az euró jegyzése 273,50 forintról kora délután 277,50 forintra ment fel, azaz 4 forinttal drágult a közös deviza. Pénteken kora reggel pedig már 282 forint közelében járt az árfolyam. A svájci frank hasonló utat járt be, a délelőtti 193 körüli szintről 197 fölé erősödött a magyar devizával szemben. A hirtelen árfolyamgyengülésre Kósa Lajos kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után került sor, a forint mozgása láthatóan elszakadt a térségi devizáktól.

arf

Havi törlesztés

A törlesztőrészletek számítására többféle módszert alkalmaznak a hitelintézetek. Ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy a devizaalapú hitel - jellemzően havi gyakoriságú, devizában meghatározott - törlesztőrészletei, az adott kamatperióduson vagy ügyleti éven belül egyenlő összegűek, azonban eltérő devizanemben történő teljesítés esetén a teljesítéskori devizaárfolyamtól függően változhatnak a forintban megadott havi részletek.

A Fideszes politikus ugyanis tegnap egy konferenciáján bejelentette, a helyzet rosszabb, mint hitték: az átadás-átvétel alapján úgy tűnik, jelenleg a közvetlen államcsőd elkerülése a cél. Bár a kormány kommunikációjában visszatérő elem a devizahitelesek megmentése, a tegnapi bejelentés talán éppen őket érinttette a legrosszabbul.

Ha például valakinek eddig ötvenezer forint részletet kellett havonta svájci frankban fizetnie, akkor a Kósa bejelentése nyomán megrendült forint miatt pénteken nagyjából 1036 forinttal kell többet törlesztenie, mintha csütörtök reggel tette volna. Ugyanilyen összegű, euró alapú törlesztőrészlet mellett ez a pluszköltség mintegy 1371 forint.

Hangsúlyozottan durva számításokkal élünk. Ha átlagosnak vesszük a havi 50 ezer forintos hitelenkénti terhet, illetve azzal kalkulálunk, hogy az 1,4 millió devizhitel részleteinek havi esedékessége egyenlően oszlik meg a havi nagyjából 20 banki munkanap között, akkor ma 70 ezer hitel részletei voltak esedékesek. Összességében így mintegy 85 millió forintot bukott a devizahitelesek ezen csoportja a tegnapi nyilatkozaton.

Természetesen ez elnagyolt számítás, de egyfelől a havi átlagos törlesztőrészletet önkényesen lőttük be 50 ezer forintra, másfelől a hatás nyilván nem egyetlen nap lesz érezhető - ahogy az sem tudjuk, pontosan hány hitel részlete esedékes egy adott napon. A bukás ténye viszont egyértelmű, és nagyságrendje is a fentieknek megfelelő lehet.

A szektorok közül egyébként a legjelentősebb forintkitettsége az ingatlanügyeknek van, itt több mint 1500 milliárd forintos a devizahitel-állomány, de jelentős a feldolgozóipar, az építőipar, illetve a kereskedelem és gépjárműjavítás devizaadóssága is - természetesen fent csak a háztartások veszteségeit próbáltuk közelítő számokkal érzékeltetni. A háztartásoknak több mint 2500 milliárd forintnyi devizában felvett ingatlanhitele van, a fogyasztási hitelek állománya 2700 milliárd forint, és a pénzügyi közvetítők felé is van a lakosságnak 1200 milliárd forintnyi tartozása.

Kósa szavai után a tőzsdén is eladási hullám indult. A magyar államkötvények hozama 30-40 bázisponttal emelkedett és a csütörtök kora délutánig még erősödő BUX több mint 1 százalékos mínuszba került.