16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

A magyar rémhír elérte a CNN-t is

2010.06.04. 23:49 Módosítva: 2010.06.04. 23:50
Az amerikai média is felfigyelt a magyar kormány rémhíreire. Elemzők szerint át kellene gondolni a kommunikációt, mert ma így "nem szabad beszélni".

A CNN amerikai hírtelevízió is beszámolt pénteken a forint zuhanásáról és a magyar gazdaság gyenge állapotáról szóló kormányzati nyilatkozatokról; a USA Today napilap arról tudósított, hogy részben a "magyar válság" miatt esett aznap a Dow Jones tőzsdemutató.

A CNN a Financial Times brit üzleti lap cikke alapján honlapján arról tudósított, hogy a forint euróárfolyama éves minimumra csökkent pénteken, miután két nap alatt már a második kormányzati tisztviselő figyelmeztetett az ország gyenge gazdasági állapotára és költségvetési helyzetére. A lap ismertetése szerint Szijjártó Péter kormányszóvivő arról beszélt, hogy a magyar gazdaság súlyos helyzetben van és lehetséges az államcsőd, Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke pedig előző nap azt mondta, az országot a görögországihoz hasonló válság fenyegeti.

Át kellene gondolni

A CNN által átvett cikk szerint a befektetők valósággal megzavarodtak a Fidesz-kormány közléseitől. A szerző leírta, hogy a Fidesz megkérdőjelezte az előző kormány által ismertetett pénzügyi adatokat és azzal vádolta meg, hogy hazudott a gazdaság állapotáról. Az elemző szerint Kósa Lajos nyilatkozatát, bár zavart keltett a piacokon, sokan még csak elszólásnak tekintették. Az viszont már széles körű megdöbbenést váltott ki, hogy a kormány szóvivője nem határolódott el attól. A befektetők amúgy is aggódnak az európai bankok állapota miatt és rosszul fogadták a vártnál gyengébb májusi amerikai munkaerőpiaci adatokat. "Az új (magyar) kormánynak egy kicsit jobban át kellene gondolnia a piaccal való kommunikációt" - mondta Tim Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci vezető kutatója. "Egyszerűen nem lehet így beszélni ezeken a piacokon" - szögezte le.

A USA Today napilap pénteken arról írt, hogy a 30 legfontosabb amerikai vállalat tőzsdei állapotát mutató Dow Jones index 300 pontot esett egyrészt az aznap ismertetett kedvezőtlen amerikai munkaerőpiaci adatok, másrészt a "magyar válság" miatt. Magyarország a legújabb európai állam, amely azt közölte, hogy gazdasága nagy bajban van, és az euró emiatt négy éves mélypontra került. A Bloomberg gazdasági hírügynökség is részletesen beszámolt a magyar ügyről, megjegyezve: a befektetők azt mérlegelték, hogy súlyosbodik-e az európai adósságválság a magyar nyilatkozatok után.

A magyar államkötvények kockázati fedezetét biztosító CDS-ek díjszabása megugrott, majd Franciaország, Ausztria, Belgium és Németország CDS-árazása is megnőtt. Rajeev Shah, a BNP Paribas bankcsoport londoni hitelpiaci stratégiai elemzője azt mondta: a budapesti nyilatkozatok ijedelmet keltettek a piacokon, "a befektetők ezt rossz jelnek tekintik az európai adósságválság kezelését illetően". Az egyik legbefolyásosabb amerikai politikai-közéleti hírblog, a konzervatív szemléletű Drudge Report vezető szalagcímei között számolt be arról, hogy a magyar gazdaság nehéz helyzetére, a "nagyon súlyos állapotra" vonatkozó budapesti nyilatkozatok megrázták a piacokat.  • Hírek
  • Hírek