Félreérthető volt Szíjjártó nyilatkozata?

2010.06.04. 15:23

A Concorde Értékpapír befektetési tanácsadó szerint félreértették Szijjártó Péter államcsődről szóló kijelentését, mely miatt zuhanni kezdett a tőzsde és a forint. A Concorde értelmezése szerint az a kontextus, amelyben Szijjártó Péter mondatait lehozták a világ vezető gazdasági hírügynökségei, "nem felel meg a nyilatkozó politikus gondolatainak".

Miközben az jelent meg, hogy Szijjártó Péter nem tartja túlzásnak az államcsőd lehetőségének említését, az eredeti szövegben a Concorde szerint ez egészen másképp hangzott el: "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt az, aki csődről beszélt. Sőt, ő büszkén mondta, hogy Magyarország a csőd szélén volt másfél évvel ezelőtt...és büszke volt rá, hogy csak az IMF segítségével tudta megmenteni Magyarországot a csődtől. Ebből a szempontból egyáltalán nem gondolom, hogy túlzás lenne erről beszélni."

A Concorde szerint ez a szöveg egyáltalán nem arra utal, hogy a magyar kormány az államcsőd lehetőségében gondolkodna. A tegnapi események miatti ideges hangulatban a nyilatkozat szerencsétlen széttördelése váltotta ki a globális eladási hullámot a piacokon.

Az MTI tudósítása szerint az említett nyilatkozat így hangzott: Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az államcsődről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt mintegy két évvel ezelőtt. "Sőt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá" – tette hozzá. Büszke volt arra, hogy az államcsődtől csak úgy tudta megmenteni az országot, hogy felvette az IMF-hitelt – mondta, majd hozzáfűzte: "ebből a szempontból én közel sem gondolom ezt túlzónak". - mondta már Kósa Lajos csütörtöki szavaira utalva.

Időközben Szijjártó Péter nem szólalt meg, vagyis nem korrigálta nyilatkozatát, mely az elemzők szerint a mélybe lökte a forintot és a tőzsdét. Vagyis feltehetően nem értették félre a külföldi tudósítások. Ráadásul a Fidesz honlapján is az MTI tudósítását idézik. A tudósítás azzal kezdődik: "a politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben."

Végezetül álljon itt eredetiben a Reuters tudósítása: When asked about those comments, Prime Minister Viktor Orban's spokesman Peter Szijjarto told a news conference: "It was (Socialist) Prime Minister Ferenc Gyurcsany who spoke about a default.

Moreover, he proudly said that Hungary was close to default, he said that a year and a half ago...and then he was proud that he could only save Hungary from default by taking the IMF loan." "From this aspect I do not think this (Kosa's comments) are exaggerated at all."